Valsedlar i en vallokal. En kvinna går in i vallokalen på Eriksdalsskolan på Södermalm i Stockholm. Foto: Henrika Åkerman/Sveriges Radio.
Foto: Henrika Åkerman/Sveriges Radio.

Dolda valsedlar – nytt från 2018

Kommer regeringens utredare snart att föreslå
1:48 min

För att stärka skyddet för valhemligheter ska sedlarna som väljarna plockar placeras dolda bakom valskärmen, i stället för öppet. Det kommer regeringens utredare snart att föreslå, enligt vad Ekot erfar.

Internationella valövervakare har ifrågasatt delar av det svenska valsystemet. Framför allt att valsedlarna öppet läggs ut på bord i anslutning till röstmottagningsställena och att det kan innebära en risk för yttre påverkan.

Det har också framhållits att väljare tycker att det är obehagligt att behöva ta sina valsedlar när andra tittar på.

"Platsen inte är skyddad från insyn, vilket kan upplevas som ett problem", har även regeringen konstaterat, och bett en utredare se över regelverket.

I slutet av oktober presenteras, enligt Ekots källor, ett förslag om att vallagen ska ändras inför 2018.

"Dagens system innebär sådana nackdelar för väljarnas integritet att valsedlarna framöver bör placeras dolda bakom valskärmen, där själva kuvertet görs i ordning. Då kan väljarna ta den valsedel de vill utan insyn eller påverkan, i direkt samband med att den egentliga valhandlingen utförs", står det i utkast som Ekot tagit del av.

Utredarens slutsats är att detta skulle stärka skyddet för valhemligheten och de fria valen, men det kommer att krävas större valskärmar än i dag. Man lyfter fram Norge som ett gott exempel där skärmar används med tre sidor, och ett draperi som kan dras för, vilket innebär att det inte finns insyn från något håll.

Ekot har pratat med några väljare om förslaget. En av dem är Andreas Palmqvist, och han tycker inte att det är något problem att andra kan se vilket parti han tänker rösta på.

– Det har faktiskt aldrig bekymrat mig överhuvudtaget. Jag är inte så hemlig med min röst. Jag tror att de flesta jag känner vet vad jag röstar på, säger han.

En annan väljare, Ulla-Britt Lidmar Sundmark, säger att det finns en nackdel med det nuvarande upplägget.

– Kanske att det inte finns någon valsekretess, så att säga, om man ser vad andra tar, säger hon. 

Men för egen del tycker hon inte att det gör något att andra kan observera vilka valsedlar hon tänker lägga i kuvertet.

– Egentligen bryr jag mig inte så mycket om det, de får väl se det då, säger Lidmar Sundmark.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".