På Eknäs ungdomshem har spotthuva använts vid nedläggningar
På Eknäs ungdomshem har spotthuva använts vid nedläggningar Foto: Sveriges Radio

Efter avslöjandet: Spotthuvor stoppas på ungdomshem

2:13 min

Spotthuvor stoppas på Statens institutionsstyrelse, SiS, efter att Ekot har visat att spotthuvor använts när barn och unga blivit fasthållna på ett ungdomshem. Förra året blev barn och unga nedlagda och fasthållna vid minst 167 tillfällen på SiS. Psykologen Annica Kosner som är sakkunnig åt Skolinspektionen i liknande fall har gått igenom dokumenten. Och hon är mycket kritisk.

– Alltså jag blir väldigt matt och förtvivlad när jag läser hur vi hanterar barn i Sverige idag. Jag skäms över Sverige, säger Annica Kosner.

Ekot har hittat 167 fall där barn och unga blivit nedlagda och fasthållna av personal på statliga ungdomshem under förra året.

I nästan hälften av fallen är det personalen som först är fysisk mot den unge, och inte tvärt om, genom att personalen tar tag för att till exempel föra hen till rummet vilket eskalerat och lett till nedläggningar.

– Personalen inleder med att bli fysiska. De försöker fösa barnen till sina rum på grund av väldigt bagatellartade situationer. Det visar på en oerhört stor oförståelse för barnet, säger Annica Kosner.

I ett par fall har personalen satt en spotthuva på ungdomarna som blivit nedlagda. En huva som sätts över huvudet för att undvika att de spottar. Spotthuvor får inte användas på ungdomshemmen. Dessutom är de livsfarliga när någon läggs ned mot marken och hålls fast, det säger psykologen Bo Hejlskov Elvén. 

– En spotthuva är väldigt, väldigt farlig. Hälften av de som dör i fasthållningar dör av syrebrist. Det är inte bara för att de inte kan andas, men med stressen blir syrgasbehovet väldigt mycket större. Så allt som bromsar andningen är något vi verkligen inte ska göra. Det är därför man inte ska sätta knä i ryggen på folk, för det dör de av. Det är därför man inte ska använda pepparspray på en person i en fasthållning som hände i Västerås 2014, för det dör folk av. Spotthuvan har precis samma effekt, säger Bo Hejlskov Elvén.

– Sedan kan jag tycka: Att bli spottad på är faktiskt inte farligt. Men att få en spotthuva på är livsfarligt. Så det är en fullkomligt oproportionerlig åtgärd, fortsätter Bo Hejlskov Elvén.

Efter att Ekot har visat dokumenten för statens institutionsstyrelses ledning stoppas nu spotthuvorna.

--Jag kan ju bara konstatera att det är fel att använda spotthuva. Vi kommer att prata med den institution som har använt spotthuva och rätta in dem i ledet och se till att det aldrig används. Det är inte okej, säger Christer Pedersen som är kommunikationsdirektör på SiS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista