Skyltar och höghus
Skylten ABB Foto: Sveriges Radio

Kraftbolaget ABB behåller Power Grids

Koncernchefen: Vi valde det som skulle ge bäst utdelning
1:33 min

Det blir ingen uppdelning av ABB utan kraftdivisionen Power Grids blir kvar i koncernen. Tvärt emot vad aktivistfonden Cevian med Christer Gardell ihärdigt förespråkat. 

ABB:s koncernchef, Ulrich Spiesshofer, sade i Zürich i dag att bolaget granskat alla möjligheter. 

– Vi har tittat på alla alternativ och med glasögon som inte varit färgade av några känslor. Vi valde det som skulle ge bästa möjliga utdelning till våra aktieägare, säger han. 

Han berättar också att beslutet att behålla Power Grids inom ABB ger största möjliga vinst för aktieägarna och att beslutet togs av styrelsen i går kväll och att det var ett enhälligt beslut.

Investor, ABB:s största enskilda ägare, står alltså bakom beslutet att behålla kraftdivisionen inom koncernen.

Men Christer Gardell, storägare i ABB, och aktivistfonden Cevian, berättar att innehavet är långsiktigt och han tycker fortfarande att det konglomerat som ABB representerar är förlegat.

– Vi tycker att man missar huvudfrågan. Den måste förenklas för att kunna göra verksamheten så bra som möjligt, säger Gardell.

– Vi tycker att beslutet är olyckligt, men vi ger inte upp, säger han. 

I Sverige jobbar runt 5 000 personer inom kraftdivisionen, över hälften i Ludvika, och Johan Söderström, ABB:s Sverigechef är nöjd. 

– Jag skulle vilja säga att det känns positivt att vi visar att vi vill hålla ihop ABB. Samtidigt som vi kommunicerar att vi ökar vinstkraven också på den här divisionen, och på hela ABB. Vi har självförtroende och en bra plan för att höja ribban, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".