Den italienska banken Monte dei Paschis vd Fabrizio Viola tar sig för pannan.
Tuffa tider för VD, Fabrizio Viola. Ska hans bank, Monte Dei Paschi, läggas ner? Foto: Antonio Calanni/ TT / AP Photo.

Italienska banker krisar

Rationaliseringar och sammanslagningar kan bli aktuella
1:01 min

Världens äldsta bank, Monte dei Paschi, riskerar läggas ner.

Många europeiska banker har stora problem. Nu senast Deutsche Bank och Commerzbank, men i Italien är problemen ännu större.

Räddningsarbetet pågår för världens äldsta bank, och en av Italiens största, Monte dei Paschi. Banken får nu ytterligare tid på sig - till januari - att öka sitt kapital till 5 miljarder euro eller närmare 50 miljarder kronor som krävs för att undgå nedläggning.

Italiens regering prioriterar att hjälpa Monte dei Paschi på fötter igen, men någon nationalisering av italienska banker sägs inte vara aktuell.

Samtidigt är fyra av Italiens mindre banker (Banca Marche, Popolare Etruria, CariFerrara and CariChieti) ute till försäljning, men Europeiska centralbanken har ännu inte godkänt någon köpare. Om bankerna inte säljs innan november nästa år, hotar likvidering.

Italiens centralbankschef Salvatore Rossi säger till tidningen Milano Finanza att det även finns andra lösningar än likvidering och att fler rationaliseringar och sammanslagningar av banker kan bli aktuella.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".