Presidentvalet i USA

Hetsig debatt mellan vicepresidentkandidaterna

2:20 min

I USA har de båda vicepresidentkandidaterna, demokraten Tim Kaine och republikanen Mike Pence i natt hållt sin enda debatt i höstens valrörelse. Vicepresidentdebatterna brukar i USA betraktas som rätt så långtråkiga historier, men i natt det hettade till ordentligt flera gånger:

Hetast på presidentvaltapeten ända sedan Hillary Clinton och Donald Trump själva debatterade förra måndagen, är flera avslöjanden om hur Trump under många år tycks ha undvikit att betala statlig skatt.

Därför var det ett givet ämne, och det pumpades om och om igen av Clintons vicepresidentkandidat Tim Kaine.

Kaine frågade Trumps vicepresidentkandidat Mike Pence om alla de amerikaner som betalar skatt är idioter, eftersom Trump ju sagt att hans skatteplanering är "smart".

Mike Pence menade att alla lagar följts och frågade retoriskt om inte Tim Kaine gör alla avdrag han har rätt till när han deklarerar, och så höll det på.

Kaines återkommande skatteattack på Trump var typisk för hur de båda snarare attackerade sina respektive presidentkandidater än varandra.

Mike Pence riktade in sig på att odugligförklara Clintons politik både nu och tidigare, inte minst under hennes tid som USA:s utrikesminister.

– USA är i krig igen på allvar, och det är på grund av de misstag Clinton gjorde tillsammans med Obama, sa Pence.

De båda välgörenhetsstiftelser som Clinton respektive Trump driver kritiserades också hårt i en debatt som spände över många ämnen.

Invandring och flyktingar, USA:s förhållande till Ryssland, och den så ständigt laddade abortfrågan var bara några av de frågor som avhandlades på de 90 minuterna, och de politiska skillnaderna blev stundtals mycket tydliga.

Mike Pence har i flera frågor närapå rakt motsatt uppfattning jämfört med sin presidentkandidat, men klarade sig undan att direkt försvara Trump, trots Tim Kaines upprepade Trump-citat.

I just abortfrågan har Trump dock anpassat sig till majoriteten av republikaners inställning att abort är fel, och den högerkristne Mike Pence sa sig vara mycket stolt att stå sida vid sida med Trump mot abort, och för liv, som han uttryckte det.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista