Råoljan på nya rekordnivåer

Priset för ett fat råolja nådde en ny rekordnivå under torsdagsförmiddagen. Före explosionerna i London tangerade oljepriset 62 dollar per fat men gick senare ner något. Dessutom gör faran för tropiska stormar i Karibien och brist på raffinaderikapacitet att priset drivs upp. De mörkaste  molnen finns dock 10 till 15 år längre bort i tiden

De kortsiktiga effekterna av ett högt råoljepris är att börserna runt om i välden tar stryk och indexen faller. Företagens framtidsutsikter blir osäkrare, det gäller inte bara bolag i energisektorn, och konjunkturen drabbas och jobben kommer inte. Börsfallen speglar detta.

Konsumenterna får betydligt högre bensinpriser och villaoljan kommer i höst och vinter sannolikt att nå nya högstapriser.

Råoljan gick över 60-dollarsstrecket för första gången i juni, beroende på kraftig efterfrågan både i USA och flera utvecklingsländer, där Kina står främst.

I USA oroas bilisterna av att bensinpriset nu är uppe i 2 dollar och 22 cent per gallon i genomsnitt i de 52 delstaterna, vilket motsvarar ungefär 4 kronor och 40 öre per liter räknat på en dollarkurs på 8 kronor.

Priset på råolja är nu på högsta nivån sedan augusti 1983, då nuvarande index startade. Hitills i år har priset gått upp nästan 18 dollar eller över 40 procent. Oblyad bensin har gått upp 64 procent i USA, och eldningsoljan har gått upp 46 procent sedan årsskiftet.

Det är mot den bakgrunden man ska se president George Bush uttalanden nu senast i Köpenhamn, nämligen dels att mänsklig aktiviet sannolikt haft klimatpåverkan, dels och framför allt att USA nu ska börja en anpassning till oljebristen, och satsa på alternativen till oljan och gasen. Och det är här dom riktigt mörka molnen början skymta.

I en ny rapport från expertorganisationen IEA, International Energy Agency, i Paris, som återges i den brittiska affärstidningen Financial Times idag, kan de oljeproducerande ländernas kartell OPEC inte klara av att mätta industrivärldens oljebehov på sikt.

Mycket av detta har sagt förut men nu heter det att redan om 10 till 15 år kommer det att uppstå en brist på råolja, enligt vad världens största oljeproducent Saudiarabien har meddelat väsvärldens regeringar.

Det räkneexempel som ges är följande: för att behålla dagens i sig redan rekordhöga råoljepris måste OPEC öka produktionen från 30 miljoner fat per dag till 50 miljoner fat per dag år 2020, för att mätta västvärldens behov, enligt IEA.

Hoppet står till Saudiarabien som har världens största kända oljereserver, men Saudiarabien som idag pumpar upp 9,5 miljoner fat om dagen måste upp till 15 miljoner fat per dag redan efter 2009, och sedan ligga kvar på den nivån i åratal, för att ekvationen ska gå ihop.

Enligt IEA och saudierna själva kommer de inte att klara det.

En bortre parentes för oljeekonomierna börjar skymta. Redan om 10 till 15 år är tillgången på råolja så liten i förhållande till efterfrågan att priset kommer att gå upp till för västvärldens ekonomier omöjliga nivåer.

Västvärldens politiker börjar nu allt mer tala om energisparande och krav på bilindustrin att utveckla bränslesnålare motorer, och utveckla förnyelsebara energislag för transportbehoven i USA och Europa och vissa utvecklingsländer där behoven kommer att explodera de kommande årtiondena, samt att satsa på kollektiva transportmedel.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista