Yahoo
Foto: Marcio Jose Sanchez/TT

Internetföretag massövervakade åt USA

På amerikanska myndigheters begäran
2:00 min

Internetföretaget Yahoo ska ha sökt igenom alla kunders inkommande e-post på uppdrag av FBI eller NSA, enligt nyhetsbyrån Reuters. 

Yahoo ska ha skapat ett särskilt program som har sökt igenom alla kunders inkommande e-post, på amerikanska myndigheters begäran.

Kravet ska ha kommit från antingen den federala polisen FBI eller övervakningsmyndigheten NSA. Det uppger tre källor till nyhetsbyrån, varav två är före detta anställda av Yahoo.

"Yahoo är ett företag som följer lagen, och uppfyller lagkraven i USA", skriver internetföretaget, som enda kommentar till uppgifterna.

Enligt källorna så valde Yahoo att inte motsätta sig kravet i den särskilda sekretessbelagda domstol, som sköter den här typen av ärenden. Orsaken är att företaget räknade med att en överklagan inte skulle leda till något.

Uppgifterna om exakt vad som söktes efter är knapphändiga. Yahoos program ska ha sökt efter "en teckensträng", men det skulle kunna innebära både enstaka ord eller hela meningar. Det är också oklart om sökningarna gav några träffar, eller om någon information faktiskt lämnades över till myndigheterna.

Det hela hölls hemligt även internt på företaget. Yahoos säkerhetsteam upptäckte programmet i företagets nätverk och trodde att det var planterat av hackare. När dåvarande säkerhetschefen Alex Stamos fick reda på vad det handlade om, och att vd:n Marissa Mayer godkänt det, valde han att avgå i juni 2015.

De andra stora internetjättarna i USA förnekar att de gjort något liknande. Facebook, Twitter och Google säger till tv-kanalen BBC att de inte fått frågan, och att om de hade fått ett krav så hade det bestridits. Microsoft säger att företaget aldrig utfört hemliga sökningar i e-post.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".