Antibiotika kan ge foster missbildningar

Antibiotikan med namnen Ery-Max och Abboticin bör inte ges till gravida kvinnor. Enligt en ny studie kan dessa preparat öka risken för missbildningar i fostrets hjärta och blodkärl.

I studien har man tittat på 1 844 svenska mödrar, som tog antibiotikumet under åren 1995 till 2002. Bland dem fick 31 barn med missbildningar i hjärtats kärl vilket är nästan dubbelt så många som förväntat.

Men Viveca Odlind på Läkemedelsverket säger till Ekot att studien bör tolkas försiktigt eftersom det är omöjligt att veta hur många av hjärtfelen som beror just på läkemedlet.

Djurstudier på liknande preparat har dock visat att de kan ge upphov till hjärtkärlmissbildningar under den tid då fostrets hjärta utvecklas.

Läkemedelsverket kommer nu att ändra varningstexten på antibiotikumet.

Erytromycin skrivs ut till kvinnor med olika typer av infektioner. Lunginflammation, klamydia och luftvägsinfektion är några exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista