Utredare mötte frivilligarbetare i Malmö.

Krisberedskapen förra hösten synas

Volontär: De allvarligaste fallen var barn som var uttorkade och undernärda
1:44 min

Vilken beredskap hade svenska myndigheter och organisationer förra hösten när fler asylsökande än någonsin kom till Sverige? Det kartläggs just nu av den statliga utredaren Gudrun Antemar.

Vid en öppen hearing på Stadsbiblioteket i Malmö i går mötte Gudrun Antemar representanter för frivilligorganisationer som mötte de flyktingar som kom till Malmö förra hösten.

– Vi har fått mycket information som är värdefull. Vi behöver nu samla ihop oss och lyssna och värdera den, sa Gudrun Antemar efter mötet. 

En av de frivilliga som tidigt fanns på Centralstationen i Malmö i september förra året för att hjälpa var läkaren Katja Sharan Östensson. Det började med att hon köpte med sig enklare läkemedel och satte sig vid en skylt som hon ritat ett stort kors på, i hopp om att folk skulle förstå att hon var läkare. De svårast sjuka hon mötte var ofta spädbarn.

– De allvarligaste var barn som kanske hade haft diarré och kräkts i flera dagar, som var uttorkade och utmattade och undernärda, berättade Katja Sharan Östensson vid mötet. 

Efterhand kom fler sjukvårdsutbildade och de kunde organisera sig i ett schema. På mötet med Gudrun Antemar berättade Katja Sharan Östensson om hur frustrerande det var att Region Skåne, trots att de frivilligarbetande läkarna påtalade behovet, inte förstod att man behövde organisera insatser på Centralstationen. 

Till mötet på Stadsbiblioteket i går kom representanter för Röda Korset, Rädda barnen, Frälsningsarmén, Svenska kyrkan och Refugees Welcome. Deras kritik var samfälld mot bristen på samordning mellan olika myndigheter och mellan myndigheterna och frivilligorganisationerna. 

Kerstin Larsson som är ordförande för Malmös Röda kors-krets, välkomnar utredningen, men hon är tveksam till om den kommer att förbättra Sveriges krisberedskap.

– Vi såg ju brister i samverkan mellan polis och migrationsmyndighet på plats här. Det tar tid att bygga upp en sådan organisation. Kommer man verkligen att satsa på det? undrar Kerstin Larsson. 

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, konstaterade i en utvärdering i maj i år att flera offentliga aktörer inte aktiverade sin krisorganisation förra hösten. Många var också ovana vid att samarbeta med frivilligorganisationer.

– Vi såg att många myndigheter och kommuner var relativt ovana att ta stöd och samverka med frivilliga. Det är något vi ser i förhållande till många händelser och kriser, säger Svante Werger som är kommunikationsdirektör vid MSB. 

Den 28 februrari ska Gudrun Antemar vara klar med sin analys. Då ska hon också berätta vilka lärdomar hon anser att man kan dra av förra höstens händelser. 

– I sådana här sammanhang är det viktigt att man reflekterar bakåt. Det är nog ganska sällan man inte kommer fram till att man har kunnat lära sig någonting, säger Gudrun Antemar. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".