Theresa May siktar på hård Brexit

1:28 min

I Birmingham i Storbritannien avslutade regeringspartiet, konservativa Tories, i eftermiddag sin höstkonferens. Premiärminister Theresa May sade att det viktigaste med landets utträde ur EU är att minska invandringen till landet.

– Låt oss göra en sak klar. Vi lämnar inte EU för att därefter ge upp kontrollen över invandringen igen, sade Theresa May.

Det blir allt mer tydligt att Theresa May siktar på det som kallas för en hård Brexit, det vill säga att Storbritannien lämnar EU utan någon överenskommelse om att landet ska fortsätta att vara med i EU:s inre marknad. En sådan överenskommelse skulle nämligen med all sannolikhet innebära att landet måste acceptera principen om fri rörlighet.

– I juni röstade britterna för förändring, och den förändringen kommer, sade Theresa May.

Under konferensen i Birmingham har partiledningen avslöjat hur den tänker sig att invandringen ska minskas. Brittiska medborgare ska ha förtur till alla jobb, experter som läkare, ska få jobba kvar bara till dess landet har utbildat tillräckligt många för att fylla behovet själv. Och den som hyr ut bostad till illegala invandrare ska kunna dömas till fängelse.

I en annan Brexit-anknuten dramatik står det nu klart att det EU-fientliga partiet Ukip, som lade grunden till folkomröstningen, återigen står utan partiledare.

Den nyvalda Diane James hoppade i går kväll av efter bara 18 dagar på partiledarposten. Hon hänvisade till för dåligt stöd inom partiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista