Ship to Gaza
Panama-flaggade "Lady Leyla" på väg till Gaza. Bilden är från juni. Foto: Tsafrir Abayov/TT

Ship to Gaza-aktivisterna förs till Israel

Den båt som var på väg till Gaza för att uppmärksamma Israels blockad bordades under onsdagskvällen av israelisk militär och de 13 kvinnorna ombord, varav 2 från Sverige, är nu på väg till Israel.

Enligt israeliska medier som citerar radio och militära källor har båten stoppats från att gå till Gaza och tvingas nu i stället till den israeliska hamnen Ashdod.

Aktionsgruppen har närmat sig målet att gå in i en hamn i Gaza med tretton kvinnliga fredsaktivister ombord. Det troliga är att israeliska militärfartyg för fartyget till den israeliska hamnen Ashdod.

– Vi hade uppgifter från dem att det fanns israeliska krigsfartyg i närheten, och jag tror de har blivit bordade av den israeliska marinen och att den israeliska marinen för dem till Israel, till Ashdod, säger Staffan Granér som är mediasamordnare för Ship to Gaza i Sverige.

Ship to Gaza har tidigare organiserat flera aktioner för att uppmärksamma Israels blockad av Gaza, och försöka få den hävd. Den mest uppmärksammade var för sex år sedan med en våldsam bordning av israelisk militär som ledde till flera dödsoffer. Senare aktioner har gått lugnare till.

I dag är det tretton kvinnliga fredsaktivister ombord, varav två är svenskor, Och Staffan Granér förväntar sig inte någon större dramatik.

– Förhoppningen är att världens blickar ska vändas mot Gazaremsan och att vi ska bidra till det internationella tryck som krävs för att blockaden mot Gazaremsan ska hävas, säger Staffan Granér.

Ombord på båten finns landstingspolitikern Jeannette Escanilla (V). Jeannette Escanillas man, Torbjörn Björlund – vänsterpartistisk riksdagsman och engagerad i palestinafrågan – bekräftar att fartyget bordats. 

– Det vi har fått besked om är att båten har attackerats av israeliska fartyg och bordats och besättningen har gjort lite passivt motstånd men de är ombordtagna och båten kommer att tas in till hamnstaden Ashdod, säger han till P4 Uppland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".