Flyktingboende för ensamkommande barn.
Det blir lättare att ansvarsfördela mellan Migrationsverket och kommunerna med snabbare åldersbestämning av flyktingar, tycker Sveriges kommuner och landsting SKL. Foto: Jessica Gow/TT/arkiv

SKL: Regeringen agerar för sent om åldersbedömningar

2:09 min

Nyligen föreslog regeringen att Migrationsverket ska åldersbedöma asylsökande betydligt snabbare än vad som görs idag. Bra, men för sent av regeringen, anser Sveriges kommuner och landsting SKL.

Förutom så kallade "uppenbara" fall tar Migrationsverket inte ställning till sökandes ålder förrän i samband med asylbesked. Detta eftersom ett åldersbeslut inte kan överklagas och att det finns en risk att ett barn går miste om biståndet som det har rätt till under asylutredningen.

Samtidigt kan det ta mer än ett år innan asylbeskedet kommer och med dagens regler är detta en tid som den potentiellt vuxne ensamkommande spenderar på HVB-hem för barn, något som kommuner runtom i hela landet vittnat om.

Regeringen föreslog nyligen en lagändring så att en medicinsk åldersbedömning istället ska kunna göras så snart som möjligt efter en asylansökan.

– Ja, vi har påtalat det här länge. Jag är väldigt glad att förslaget kommer, jag är väldigt glad att de har lyssnat men det är lite sent, säger Åsa Furén Thulin, sektionschef för vård och omsorg på SKL.

Flera grova våldshändelser har skett på boenden för barn där gärningsmannen senare bedömts vara vuxen. På andra håll vittnar personalen om att vissa ensamkommande tar kommandot över andra barn.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har flera gånger sagt att åldersbedömningarna ska ske tidigt i processen för att motverka den här sortens problem. Om han får som han vill så kommer Migrationsverket från och med i maj nästa år, att tidigt i asylprocessen ta tillfälliga beslut om den ensamkommandes ålder. Besluten ska gå att överklaga.

Men ännu gäller det gamla regelverket, det nya systemet med medicinska åldersbedömningar kommer igång först någon gång nästa år.

– Min poäng i det här är att vi inte har kunnat lösa det under resans gång, säger Åsa Furén Thulin. För hade vi löst det under resans gång så hade Migrationsverket tagit ansvar för dem som är vuxna och kommunerna hade kunnat ta ansvar för dem som är unga och barn.

Flera kommuner har gjort en uppdelning i sina boenden där ensamkommande som anses vara mognare får bo för sig själva, medan de som anses vara yngre får ett särskilt stöd.

– Det är väl bra att det byggs upp boendekedjor, tänker jag. Men om man tvingas bygga upp ett boende för att särskilja därför att Migrationsverket och regeringen inte kunnat fatta de här besluten tidigare, då blir det ju en extra ansträngning för kommunerna, säger Åsa Furén Thulin på SKL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista