Clinton och Trump
1 av 9
Foto: TT.
Karta visar Washington University i St. Louis, Missouri. Karta: Sveriges Radio.
2 av 9
Debatten hålls på Washington University i St. Louis, Missouri
Clinton och Trump.
3 av 9
Foto: TT.
Clinton och Trump.
4 av 9
Foto: TT.
Trump och Clinton.
5 av 9
Foto: Patrick Semansky.
Trump och Clinton
6 av 9
Foto: TT.
Valdebatten
7 av 9
Foto: John Locher
Valdebatt Usa
8 av 9
Foto: WIN MCNAMEE.
Trump och Clinton
9 av 9
Foto: Chip Somodevilla.

Andra presidentvaldebatten i USA

Hör Ekots Inger Arenander om valdebatten
2:16 min

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump satsade på angrepp i nattens debatt med motståndaren, demokraternas Hillary Clinton.

Han sa att han inte var stolt över vad han sagt om kvinnor i den videofilm som spelats upp det senaste dygnet över hela världen, men att Bill Clinton, Hillary Clintons make, var värre.

– Mitt var bara omklädningsrumssnack. Bill Clinton är mycket värre, det finns ingen i USA:s politiska historia som missbrukat kvinnor som han, sa Donald Trump och Hillary Clinton svarade.


– När jag hör nåt sånt tänker jag på vad Michelle Obama sa, att när de är slår under bältet så ska vi hålla stilen.

Redan före debatten och utfrågningen i natt svensk tid, var trycket starkt på Donald Trump från den republikanska ledningen att räta upp sin kampanj som bara gått nedåt de senaste dagarna. En lång rad republikanska politiker har tagit avstånd från Trump det senaste dygnet. 

Droppen som fick bägaren att rinna över var Trumps grova sexuella språk i en elva år gammal inspelning där han skryter om att ha makt att göra vad han vill med kvinnor.

Trump satte tonen redan före debatten genom att framträda med kvinnor som sedan länge anklagar Bill Clinton för sexuella övergrepp.

Debatten handlade i botten om vem som är bäst lämpad att leda landet, där Hillary Clinton påminde om Donald Trumps brist på kontroll och anklagade henne bland annat för lögner om den privata epostserver hon använde som utrikesminister och för att riskera USA:s säkerhet, och han lovade henne fängelsestraff om han blir president, ett hot som inte brukar förekomma i val i demokratier.

– Folk har fått sina liv förstörda för att ha gjort en femtedel av vad du gjort, sa Trump och Clinton svarade att det är tur att en person med Trumps temperament inte sköter rättssystemet. Nej för då skulle du sitta i fängelse, svarade Donald Trump.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".