Regeringen vill att polisen ska bli bättre på att förhindra sexbrott mot barn.
Barnminister Åsa Regnér och inrikesminister Anders Ygeman vill förstärka Polisen i deras bekämpning av sexbrott mot barn. Foto: Fredrik Sandberg/TT/arkiv, Bertil Ericson/TT/arkiv, Stina Stjernkvist/TT/arkiv

Krav på polisen att bekämpa barnsexbrott bättre

1:58 min

Rättsväsendet behöver bli bättre på att bekämpa sexualbrott mot barn - inte minst övergrepp som sker via internet. Det anser regeringen, som i går beslutade att ge Polismyndigheten i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan.

Målet är att färre barn ska råka illa ut och att fler gärningsmän ska dömas, enligt inrikesminister Anders Ygeman.

– Vi vill förstärka polisens förmåga att agera mot sexualbrott mot barn och den tyvärr rika flora av den typen av brott som finns, säger Anders Ygeman.

Vad ser du för brister i dag på det här området?

– Den största bristen är att vi får för få fällande domar. Och att en del av arbetsmetoderna behöver utvecklas för få fler bakom lås och bom som gör sig skyldiga till den här typen av allvarlig brottslighet.

Regeringen tycker att Polismyndigheten måste bli bättre på att upptäcka, utreda och förhindra sexualbrott som begås mot barn.

Det gäller till exempel människohandel med unga, när barn och tonåringar säljer sex, men också olika typer av internetrelaterad brottslighet. Så kallad sexuell utpressning nämns särskilt. Det är när en gärningsman förmår ett barn att dela med sig av nakenbilder som sedan används utpressningssyfte.

– Det gäller också att på riktigt förstå kraften som nätet har när det gäller att kunna begå de här brotten och att också manipulera barn och skada dem på olika sätt. Det är en stor uppgift att försöka jobba med det, säger barnminister Åsa Regnér.

Uppdraget till polisen klubbades i går och är en del i regeringens handlingsplan som ska skydda barn mot bland annat exploatering och sexuella övergrepp.

– Vi vill naturligtvis att hela Polismyndigheten ska vara på tårna när det gäller sexualbrott mot barn, säger Anders Ygeman.

Du har ju själv sagt att läget för den svenska polisen är ansträngt. Hur ska de hinna med ytterligare en uppgift?

– Vi skickar ju med pengar för att finansiera den här uppgiften. Det är ingen ny uppgift att jobba mot sexualbrott mot barn. Däremot måste polisen bli duktigare på det och behöver utveckla sina arbetsmetoder. Då kan man med samma numerär nå betydligt bättre effekter, säger Anders Ygeman.

Senast den 15 april 2018 vill regeringen att Polismyndigheten ska redovisa vilka åtgärder som har vidtagits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista