Jan Eliasson, vice generalsekreterare för FN. Foto: Anders Wiklund/TT.
Foto: Anders Wiklund/TT.

Jan Eliasson: Guterres har trovärdighet

Biträdande generalsekreterare i FN
1:38 min

Svenske Jan Eliasson, som är biträdande generalsekreterare i FN, känner personligen den nye FN-chefen Antonio Guterres. Enligt Eliasson är Guterres en person med ett starkt driv vars erfarenheter kan bli väldigt värdefulla för FN.

– Han har ju tjänat 10 år som flyktingkommissarie med det oerhört krävande arbete som det innebär i en av de viktigaste frågorna i världspolitiken och världsekonomin, säger Jan Eliasson.

Stora utmaningar väntar den nye generalsekreteraren Antonio Guterres. Inte minst gäller det Syrienkrisen där läget är helt låst mellan huvudspelarna USA och Ryssland. Frågan är då om Guterres har de nycklar som krävs för att låsa upp låsningarna.

– Generalsekreteraren har en oerhört viktig roll men man ska också inse att man är oerhört beroende av medlemsstaterna. FN blir ju så starkt som medlemsstaterna vill göra det och problemen med Syrien är ju i hög grad handlingsförlamningen i säkerhetsrådet, säger Jan Eliasson.

– Han har en väldig trovärdighet. Han kan ju ämnet utan och innan, han kan personer både i medlemsstater och i FN och han har ett sätt att vara som är väldigt brinnande, säger Jan Eliasson.

Jan Eliasson känner Antonio Guterres och säger att den nye generalsekreteraren har en stor fördel som, enligt Eliasson, kan bli väldigt nyttig för FN.

– Vad vi behöver mer och mer i FN är att arbeta horisontellt och inte vertikalt och se vikten av att koppla ihop humanitärt arbete med utveckling. Och där har ju Antonio en oerhört stor fördel utav att ha varit chef för ett sådant organ men nu flyttar in i sekretariatet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".