Montage ihopsatt om orkanen Matthew

Dödssiffran stiger efter Matthew

Emelie Nordin är en av de evakuerade i Florida
2:04 min

Orkanen Matthew har uppgraderats igen till kategori fyra, den näst högsta, och har redan dödat flera hundra människor, de allra flesta i Haiti.

Nu är orkanen på väg mot Florida och USA:s östra kust, där två miljoner människor har lämnat sina hem för att söka skydd.

Sent på torsdagskvällen kom uppgifter från den spanska nyhetsbyrån EFE om att 264 personer hittills omkommit i Haiti.

Många har träffats och skadats av träd som fallit och föremål som slungats runt i vinden, där vindhastigheter på över 55 meter per sekund har uppmätts.

Bilder från ön visar människor som vadar i vattenmassor upp till bröstet och rangliga hus som rasat omkull.

Södra och västra Haiti är hårdast drabbat och orkanen har nu passerat med förstörelse på östra Kuba och Bahamas och är nu på väg mot Florida och USA:s östkust.

Där har två miljoner evakuerat sina hem, efter varningar om att orkanen är livsfarlig. Medier på plats i USA rapporterar att alltför många inte tar faran på allvar, men de uppmanas från alla myndighetshåll att sätta sig i säkerhet.

Bilköerna från kusterna tätnar och människor bunkrar vatten och mat och uppmanas förse sig med ficklampor och kontanter inför kommande strömavbrott.

Det råder redan undantagstillstånd i de delstater som avvaktar Matthews ankomst.

Fakta: Dödliga orkaner

Nord- och Centralamerika har drabbats av ett flertal allvarliga oväder de senaste åren.

2013: I mitten av september skapade ovädren Manuel på Stilla Havssidan och Ingrid på Atlantsidan kaos i Mexiko med kraftiga regn. Minst 157 personer dödades och 1,7 miljoner blev hemlösa.

2012: I slutet av oktober drog orkanen Sandy in över New Jersey i USA innan den rörde sig upp genom New York. Sandys kraftiga vindar ledde till översvämningar och lämnade stora skador och över 250 döda, varav 54 i Haiti och elva i Kuba, där Sandy dragit fram innan dess.

2008: Med förödande kraft slog orkanen Hanna till mot Haiti och orsakade 500 döda. Situationen förvärrades av efterföljande stormarna Fay, Gustav och Ike vilket ledde till mer än 1 100 döda och saknade under en månads tid.

2005: Katrina svepte in över den amerikanska Gulfkusten i slutet på augusti. Efter sig lämnade hon 1 800 döda och en miljon tvingades lämna sina hem. Kostnaden beräknades till 150 miljarder dollar.

2004: Fattiga Haiti drabbas ofta av naturkatastrofer. Orkanen Jeanne lämnade i mitten av september 3 000 döda efter sig och över 300 000 hemlösa.

1998: Orkanen Mitch orsakade svår förödelse när den mellan 26 oktober och 5 november drog fram över bland annat Honduras och Nicaragua.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".