Jan Björklund. Foto: Peter Krüger/TT
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Peter Krüger/TT.

Liberalerna öppnar för samarbete över blockgränsen

Björklund i Studio Ett Kväll: Jag vill utestänga både V och SD från politisk maktutövning
3:59 min

Liberalernas ledare Jan Björklund öppnar för en blocköverskridande regering mellan Alliansen och Socialdemokraterna. Villkoret är att Alliansen blir mindre än de rödgröna i valet 2018.

– För mig är det otänkbart att Alliansen skulle regera med ett aktivt stöd av SD, säger liberalernas partiledare, till Dagens Nyheter

Enligt honom återstår då bara en lösning – ett blocköverskridande samarbete.

– Inte bara i enskilda uppgörelser utan också över breda fält i politiken som budget och skatter. Jag tycker att vi ska tänka tanken att vi har en bredare koalitionsregering över blockgränsen. Då menar jag alliansen och S, säger han.

Björklund kan även tänka sig att Miljöpartiet ingår i en bred storkoalition alternativt att L släpper fram en majoritetsregering med bara S och M.

En mittenkoalition mellan S, L och C tror han däremot inte på eftersom den inte skulle ha egen majoritet, om dagens styrkeförhållande skulle stå sig.

Med sitt utspel ökar Jan Björklund trycket på övriga borgerliga partier. Omsvängningen i regeringsfrågan förklarar han med att samhällsutmaningarna under kommande år kräver en handlingskraftig regering, skriver tidningen. 

L-ledaren anser också att Vänsterpartiet har fått för stort inflytande över den ekonomiska politiken.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra gillar inte idén att Alliansen bildar regering med S.

– Jag kan tänka mig att det finns socialdemokrater som drömmer om det, särskilt för att de testar olika scenarier för att Stefan Löfven till varje pris ska behålla makten. Jag vill byta ut honom, och skälet till det är politiskt.

– Så jag söker mandat för en annan regering, och då utgår vi från att vi ska fälla Stefan Löfven och bilda en bättre regering, säger hon till Dagens Nyheter.

En regering mellan S och M är hon inte heller intresserad av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".