Förödelse i sydvästra Haiti efter orkanen Matthew. Victor Farah och hennes dotter i resterna av sitt hus i Les Cayes.
Förödelse i sydvästra Haiti efter orkanen Matthew. Victor Farah och hennes dotter i resterna av sitt hus i Les Cayes. Foto: Dieu Nalio Chery/TT

Brutal syn mötte svenska hjälparbetare

Håkon Skaug berättar från Port-au-Prince
0:14 min

Personal från svenska hjälporganisationen Hoppets stjärna har landat i Haitis huvudstad Port-au-Prince nu i natt svensk tid. Deras medarbetare Håkon Skaug säger i en kommentar till Ekot att det var en brutal syn som mötte dem.

I Port-au-Prince är det framförallt vattnet och regnet som har vållat stor skada och enligt myndighetsuppgifter till Hoppets stjärna så ska 350.000 människor ha tvingats lämna sina hem på grund av orkanen Matthew. 283 har hittills hittats döda, uppger de haitiska myndigheterna. 30.000 hem ska vara totalförstörda, men det är siffror som man räknar med kommer att stiga.

– Människor är desperata och behöver dricksvatten och mat, men de är också oroliga över de sjukdomar som kommer i samband med stora översvämningar i kombination med värmen, säger Skaug via en mycket dålig telefonledning.

Hoppets stjärna har sju egna skolor med totalt 3500 elever och alla har förstörts till stor del. Man räknar med att det kommer att kosta 10 miljoner kronor att bygga upp dem igen. Hoppets stjärnas arbete är nu i första hand fokuserat på att hjälpa just de familjer vars barn går i hjälporganisationens skolor, genom att ge dem matpaket och mediciner.

– Orkanens konsekvenser är fortfarande svåra att överblicka eftersom det är många platser som räddningsarbetarna inte kunnat ta sig fram till ännu, säger Håkon Skaug på Hoppets stjärna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".