Någon som håller i en brittisk pundsedel
Brittisk pundsedel med Drottning Elizabeth II Foto: Sveriges Radio

Bottennotering för pundet – igen

"Syns ingen ljusning"
1:30 min

Det brittiska pundet har fallit i värde under hela veckan till ständigt nya bottennivåer. 

–  Pund utsikterna är väl så att marknaden är väldigt negativt inställd till den brittiska valutan och hur det här ska sluta, säger Carl Hammar.

Det som fick pundet att falla på nytt, var att Storbritanniens premiärminister Theresa May i sitt söndagstal satte mars 2017 för när britterna skulle lämna in sin ansökan om att lämna EU.

– Låt mig vara tydlig, vi kommer att åberopa det när vi är redo, säger Theresa May.

Sen i söndags har pundet tappat i värde, framför allt mot Dollarn där den nått sin lägsta nivå sen 1985. Mot Euron ligger pundet på en 5 års botten-notering.

Det är oroande för att Storbritannien ska prioritera att kontrollera invandringen och inte att säkra bästa möjliga avtal för den brittiska finanssektorn i skilsmässoförhandlingarna med EU. Dessutom pekar flera färska undersökningar på att tusentals jobb inom finans-sektorn riskerar att försvinna.

Carl Hammar påpekar att det snabbt kan vända.

– Går det mot förväntat, som vi ser just nu att det finns bättre signaler inom att det både ligger i EU:s intresse tillsammans med Storbritannien att försöka hitta en lösning som passar alla, så kommer pundet att återhämta sig ganska kraftfullt. 

Mot den svenska kronan har pundet fallit med över 12 procent i år och handlas nu för 10.90 kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".