Regeringsbildning alliansväljare. Källa: Novus. Grafik: Sveriges Radio
Regeringsbildning alliansväljare. Källa: Novus. Grafik: Sveriges Radio

Alliansväljare föredrar koalition med S

Men allt fler öppnar för att regera med SD-stöd
1:22 min

Det är fler borgerliga väljare som vill ha någon form av blocköverskridande regering tillsammans med Socialdemokraterna än som vill att en alliansregering ska söka stöd hos Sverigedemokraterna. Det visar en opinionsmätning som Novus gjort för Ekots räkning. Men samtidigt växer gruppen som föredrar att regera med stöd av SD.

De väljare som stödjer alliansen har fått svara på vilken typ av regering de skulle föredra.

Nästan varannan, 46 procent, skulle vilja se en blocköverskridande regering, de flesta av dem föredrar att hela alliansen regerar ihop med Socialdemokraterna. 15 procent att de två stora partierna, M och S, regerar ihop.

Det är två alternativ som Liberalernas Jan Björklund öppnade för i ett utspel igår och som sätter press på de övriga alliansledarna. Det är framför allt moderatledaren Anna-Kinberg Batra som har fått kritik för att inte vara tillräckligt tydlig i regeringsfrågan. Är hon redo att regera med stöd av SD?

Enligt dagens Novus så föredrar även hennes egna väljare att hon regerar i koalition med Stefan Löfven, framför att regera med stöd av Jimmie Åkesson, 42 procent mot 33.

Men trenden, om man jämför med en mätning som alliansen gjorde förra året, är att allt fler borgerliga väljare är öppna för att regera med stöd av SD, den gruppen har vuxit från 21 till 27 procent.

Samtidigt som de som föredrar samregering med S har minskat från 52 till 46 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".