Ericssons ordförande: Sparpaketet är tillräckligt

48 min

Ericssons styrelseordförande Leif Johansson tror att sparpaketet som presenterades i tisdags är tillräckligt. Han har även en tydlig bild av vilken typ av person han vill se som ny vd för företaget.

Leif Johansson är övertygad om att Ericsson kommer att finnas kvar även om några år.

– Ihop med de satsningarna vi nu gör på forskning och utveckling, med närmare 1 000 nya ingenjörer, så kommer vi att vara riktigt framgångsrika även i Sverige, säger han.

Samtidigt finns det analytiker som säger att det inte kommer att räcka att dra ner med 3 000 personer, eftersom Ericsson har alldeles för mycket kostnader och måste skära ner ännu mer. Men det tror inte Leif Johansson.

– Vår bedömning är att det räcker nu. Då pratar vi 3 000 i Sverige. Programmet i hela världen är ju mycket större än så. Och det har att göra med teknikomställningen. Att vi har mycket mindre arbetsinnehåll i våra produkter. Vi behöver också effektivisera. Men vår bedömning är att det räcker som vi kan överblicka det i dag, säger han.

En annan fråga är den om ny vd. Hans Vestberg fick ju sparken i somras efter en svag kvartalsrapport. Jan Frykhammar är i dag tillförordnade vd för företaget, men det finns fortfarande ingen ny ordinarie vd.

Varför dröjer det?

– Det är ingen ovanlig tidsutdräkt, tycker jag. Vi har en ordentlig search igång, med både externa och interna kandidater. När vi är färdiga kommer vi meddela det.

När finns en ny vd?

– Jag har sagt många månader och jag hoppas att det blir några färre månader. Men det viktiga är att vi får tag på rätt person, inte att det går fort.

Även om det dröjer med en ny vd så har Ericssons styrelse ändå en ganska tydlig bild av vilken typ av person de vill se som ny vd för företaget. Det stod klart när styrelseordförande Leif Johansson i dag gav sin första intervju efter beskedet om neddragningar i tisdags.

– Vi är ute efter någon som kan skapa skarpa affärsmodeller i samförandet mellan IT- och telecom-sektorer. Och det är ju en fråga om teknologiska strategier och det betyder att vi sannolikt letar efter någon med tekniskt intresse och passion, säger Leif Johansson.

Eftersom Ericsson är ett internationellt bolag med verksamheter i över 100 länder så menar Johansson att en ny vd också gärna får ha internationell erfarenhet.

– Och i bästa fall också börserfarenhet, säger Johansson.

Hur lång tid ska det ta att hitta en ny vd?

– Vi har en väldigt bra ledning på plats. Jan Frykhammar gör ett väldigt bra jobb. Vi uppfattar att det är viktigare att hitta rätt person än att göra det fort. Så det får ta så lång tid det tar.

Vad gäller kritiken att Ericsson brustit i kommunikationen i samband med att rykten om neddragningar började cirkulera och att det varit tyst från styrelsen så menar Leif Johansson att arbetsfördelningen var naturlig.

– Styrelsen tar stora program, strategiska överblickar över hela världen och sedan har vi en ledning som ska omsätta det i praktiken. Och när det hamnar i sådana diskussioner som den här veckan så är det naturligt att det är ledningen som gör det, säger Johansson.

Finns det ingen anledning att ifrågasätta styrelsen?

– Vi har en bra styrelse. Vi har företrädare för våra två stora ägare i form av två viceordförande. Vi har en väldigt bra sammansättning, med erfarenhet från telecombranschen. Dessutom har vi de senaste åren rekryterat IT-branschkunniga ledamöter, säger Leif Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista