Tunnelbygget i rätten på tisdag

På tisdag inleds rättegången mot tre chefer vid Banverket för brott mot vattenlagen och en chef vid Skanska för vållande till miljöstörning i samband med tunnelbygget genom Hallandsåsen.
Banverkscheferna ställs inför rätta som misstänkta för att inte ha avbrutit arbetena och förhindrat skador när vattenläckaget från tunneln blev betydligt större än verket hade tillstånd till. Skanskachefen ställs inför rätta för att han inte agerade för att förhindra förgiftningen av bäckar och grundvatten med det tätningsmedel som innehöll giftet akrylamid. Brunnar sinade Banverket hade tillstånd att släppa ut maximalt 33 liter grundvatten per sekund från tunnlarna, men tidvis var utsläppet över 70 liter per sekund och de boende på Hallandsåsen såg sina brunnar sina. Åklagaren hävdar att detta vattenföretag genomfördes utan tillstånd. Det är överåklagare Krister Waern i Linköping, som för åtalet i Ängelholms tingsrätt. Waern vill med olika vittnesförhör visa att det var väl känt av cheferna att man bröt mot vattendomen. Överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö väckte åtal sommaren 2000 men lade ner det eftersom han ansåg att rättsläget var oklart. Banverkets juridiska expert hävdade att tunnelbygget inte var tillståndspliktigt, trots att det hade prövats av vattendomstolen, medan åklagarens expert var av helt motsatt uppfattning. Då ingrep riksåklagaren och bestämde att åtalet skulle fullföljas, och nu åtalas alltså tre Banverkschefer för att de inte avbröt arbetena när vattenflödet vecka efter vecka blev för stort. Människor och djur blev sjuka Chefen vid Skanska åtalas för att ha riskerat människors och djurs hälsa när tätningsmedlet Rhoca Gil, som innehöll det giftiga ämnet akrylamid, användes i flera månader och okontrollerat släpptes ut i grundvatten och bäckar och orsakade att kor, som drack av vattnet blev sjuka. Det är enligt åklagaren ingen ursäkt att företaget som levererade tätningsmedlet skötte informationen dåligt. Skanska hade egen undersöknings- och informationsplikt, anser åklagaren, och det framgick av varuinformationsbladet att medlet måste behandlas med yttersta försiktighet. Åklagaren yrkar också på att Banverket och Skanska ska dömas att betala en företagsbot på 3 miljoner kronor vardera.
Ingrid Gustavsson, miljöreporter, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".