Här ett foto på boendet i hotellet Grand Arctic.
Ett av de boenden som berörs ligger i Överkalix. Här ett foto på boendet i hotellet Grand Arctic. Arkivfoto: Foto: Fredrik Sandberg/TT

6 000 asylsökande måste flytta när Migrationsverket avvecklar boenden

Migrationsverket: Blir ytterligare ett uppbrott
1:12 min

Över 6 000 asylsökande måste inom kort lämna sina boenden när Migrationsverket avvecklar boenden. Enligt kommunikationschefen Fredrik Bengtsson kan det leda till smärtsamma uppbrott.

– Det svåraste är när du har människor som har rotat sig på en ort, barnen kanske har börjat skolan. Det blir ju ytterligare ett uppbrott i en redan osäker situation och ingenting som någon önskar sig, säger Fredrik Bengtsson.

Migrationsverket väntas behöva skära ner antalet boendeplatser nästa år som en följd av att färre söker asyl i Sverige.

Ett 80-tal boenden över hela Sverige ska därför stängas under hösten. Men det finns som sagt problem.

Är dessa boenden tomma i dag?

– Nej där bor människor och avvecklingen kommer att innebära att ungefär 6 000 personer måste flytta till andra asylboenden, säger Fredrik Bengtsson.

Vart dessa människor ska placeras är i dag oklart. Migrationsverket säger sig vilja minska oron genom att inte flytta familjer alltför långt från där de bor idag.

Men det är bara möjligt i vissa fall.

– Vi kommer så långt det är möjligt att försöka ta hänsyn till individuella behov. Samtidigt vet vi att möjligheterna att göra det är begränsade, det går bara i vissa specifika fall, säger Fredrik Bengtsson, tillförordnad kommunikationsdirektör på Migrationsverket.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".