Trumps kvinnosyn ifrågasätts efter läckt inspelning

2:14 min

En video som Washington Post publicerat visar hur Donald Trump uttrycker sig mycket nedsättande och sexistiskt om kvinnor. Ledande republikaner säger sig vara chockerade och äcklade, och fördömer hårt den syn på kvinnor som presidentkandidaten avslöjar i videon.

– Du vet, när man är en stjärna kan man göra vad man vill, säger Donald Trump medan han stoppar i sig några halstabletter.

Trump vill förbättra sin andedräkt utifall han skulle börja kyssa någon, säger han, och förklarar att han ibland börjar kyssa vackra kvinnor så fort han träffar dom, eftersom han blir så attraherad att han inte kan hålla sig.

I inspelningen, som är från 2005, beskriver presidentkandidaten också med ett rått könsord hur han med sin stjärnstatus utan problem kan citat "grab'em by the pussy", alltså tafsa på kvinnor på ett påträngande och grovt sexuellt sätt.

Samtalet fortsätter i samma stil, och Trump berättar bland annat hur han stenhårt försökt få en namngiven kvinna i säng, bland annat genom att köpa möbler till henne, men att han misslyckats.

Trumps uttalanden om kvinnor har redan tidigare kritiserats hårt, men den här ljudupptagningen är det grövsta som hittills kommit fram.

Och reaktionerna är också rejält mycket starkare.

En lång rad ledande republikaner som hittills utåt stöttat Trump har i natt uttryckt sin avsky för hans ordval och för den kvinnosyn det avslöjar.

Flera påpekar att åtminstone delar av det beteende Trump skryter med är direkt brottsligt.

Partiordföranden Reince Preibus är rasande, och talmannen Paul Ryan har sagt att Trump inte längre är välkommen till det gemensamma framträdande de två skulle ha gjort i dag.

Trump själv har sagt att alltihop var typiskt grabbsnack som kan höras i vilket omklädningrum som helst, och att Bill Clinton sagt mycket värre saker när de båda spelat golf. Han har dock bett om ursäkt om någon tagit illa vid sig.

Sent i morgon söndag ska den andra och näst sista presidentdebatten hållas här i St Louis, och det här var inte vad Donald Trump och republikanerna behövde inför den.

Den förra debatten anses ju ha vunnits av demokraternas Hillary Clinton, och Trump har haft uppförsbacke sedan dess, bland annat beroende på flera andra kontroversiella uttalanden om kvinnor.

I en video som Trump släppte på Twitter vid 06-tiden på morgonen svensk tid så ber han om ursäkt för sina uttalanden. Han säger också att han utvecklats som människa sedan han började åka runt i landet som presidentkandidat och möta "sörjande mödrar och människor som blivit av med jobbet efter att företag flyttat utomlands".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista