Marleny Orjuela som är ett av offren för Farc-gerillan
1 av 4
Marleny Orjuela som är ett av offren för Farc-gerillan Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Fredsmarsch. Skylt med "inget krig" på spanska.
2 av 4
Demonstration för fred efter att fredsavtalet röstats ned med knapp majoritet i Foto: Raul Arboleda/TT
Colombias president Juan Manuel Santos
3 av 4
Colombias president Juan Manuel Santos Foto: Fernando Vergara/AP/TT
Tre colombianska kvinnor manifesterar.
4 av 4
Manifestation för ett fortsatt eldupphör mellan Farcgerillan och den colombianska regeringen. Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Offren känner sig hedrade av fredspriset

Offer om fredspriset
2:06 min

I Colombia kommer fler reaktioner på att landets president Juan Manuel igår tilldelades Nobels fredspris för sina försök att sluta fred med Farc-gerillan och därmed avsluta landets 52 år långa väpnade konflikt. Santos betonade att priset tillhör krigets offer - och många av dom känner sig hedrade.

Känner du att priset är ditt?

– Ja. Det gjorde mig väldigt lycklig. Jag såg det redan klockan fyra på morgonen och började direkt skicka ut meddelanden till andra offer jag känner, säger Marleny Orjuela som är ett av offren för Farc-gerillan. 

Hon leder organisationen Asfamipaz, som företräder poliser och militärer som kidnappats, försvunnit eller mördats av Farc-gerillan. Hon röstade ja i folkomröstningen i söndags, när en knapp vinst för nej-sidan gjorde att fredsprocessen under några dagar hamnade i limbo.

Men fredspriset gav uppenbarligen både president Juan Manuel Santos och Farc-ledarna nytt självförtroende, för kort efter att fredspriset tilkännagivits så meddelade de att förhandlingarna fortsätter, att vapenvilan förlängs på obestämd tid och delar av avtalet redan ska börja implementeras. Farc ska överlämna minderåriga gerillasoldater, visa var landminor finns begravda och börja ersätta kokabuskar med andra grödor.

De punkter som kritikerna riktat in sig på: Krav på skärpt rättvisa och förbud mot politiskt deltagande, kommer dock förhandlas vidare. Men Marleny Orjuela säger att för henne och andra offer är det inte viktigt att Farc-ledarna hamnar i fängelse.

– Ett, två eller 50 års fängelse ger oss inte våra söner tillbaka. Vi vill veta sanningen om dom brott som Farc-gerillan begått, säger Marleny Orjuela.

Hon betonar att även staten har begått allvarliga krigsbrott. Inte minst under den tiden som fredspristagaren Juan Manuel Santos var försvarsminister. 

-Han bär ett tungt ansvar på sina axlar, säger hon.

Lotten Collin, i Bogotá

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".