Resenärer köar vid informationshallen på Chania Airport på Kreta
Resenärer köar vid informationshallen i Chania Airport på Kreta. Foto: Halvard Alvik, NTB / TT

Möjlig flygstrejk i Grekland drabbar svenska resenärer

Apollo: Hoppet lever ju fram till midnatt
0:50 min

Charterbolagen förbereder sig på det värsta inför en hotande grekisk flygledarstrejk som väntas bryta ut i natt. 
Grekiskt luftrum kan stängas helt, vilket skulle drabba tusentals svenska semesterfirare.

Det grekiska flygledarfacket uppger att endagsstrejker kommer att fortsätta på måndag, onsdag och torsdag, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Det känns som att ju längre tiden går desto mer troligt blir det, men hoppet lever ju fram till midnatt, säger Jennie Boström, pressansvarig på Apollo.

Fritidsresor har totalt omkring 2 200 svenska resenärer som påverkas om varslet löses ut.

– Vi försöker ta in extra kapacitet under det dygn vi kan flyga (tisdag). Vår ambition är att inte ställa in några flygningar utan snarare jobba med att förseningarna ska bli så korta som möjligt, säger informationschef Mathias Bergendahl till TT.

Parallellt pågår arbetet med att ordna förlängt boende för resenärerna om de blir strandsatta.

För Apollo handlar det om 2 500 svenska resenärer varav 1 500 befinner sig i Grekland och har planerat att åka hem. För Ving berörs 3 200 passagerare varav 2 200 ska åka tillbaka till Sverige.

Aegean, Greklands största flygbolag, och dotterbolaget Olympic Air har ställt in alla sina flygningar till och från landet i morgon, skriver nyhetsbyrån AFP.

Ryanair har totalt ställt in över 100 flighter, däribland söndagens flighter från Skavsta till Rhodos respektive från Rhodos till Skavsta, enligt bolagets sajt.

Statliga Swedavia, som driver Arlanda och Landvetter och ytterligare åtta flygplatser i Sverige, uppmanar alla Greklandsresenärer att stämma av med researrangören hur det blir med resan.

Nu gäller det att hitta alternativa resvägar in och ut, enligt Jennie Boström på Apollo.

– Vi har kollat sen i går på alternativa lösningar för våra resenärer. Dels de som ska resa till Grekland och dels de som ska hem ifrån Grekland o hur vi kan få till det på bästa sätt för våra resenärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".