Optikern Anna Hagwall som tidigare var partiets andra vice ordförande ska ersätta SD:s Erik Almqvist när han formellt lämnar riksdagen. Foto: Scanpix/Montage Sveriges Radio.
Foto: TT/Montage Sveriges Radio.

Anna Hagwall (SD) avgår från förtroendeuppdrag

Sverigedemokraten Anna Hagwall avgår från sina poster som ordinarie ledamot i riksdagens skatteutskott samt ersättare i näringsutskottet. Hon avgår också som intern gruppledare för Sverigedemokraternas skattepolitiska grupp.

Sverigedemokraterna skriver i ett pressmeddelande att bakgrunden till besluten främst är den dåligt underbyggda motion om mediepolitik som Hagwall lämnat in.

Den ska ha som skadat partiets anseende och står i direkt strid med partiets fastslagna linje på flera viktiga områden.

Anna Hagwall har också bestämt sig för att följa gruppledningens uppmaning om att inte ställa upp för omval till riksdagen 2018.

– Huruvida Hagwall stannar kvar på sitt riksdagsmandat hela mandatperioden ut är ytterst ett beslut som vilar hos henne och inte hos partiet, då riksdagens mandat är personliga och inte tillhör partierna, säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.

Anna Hagwall säger till SVT Dalarna att hon kommer att sitta kvar i riksdagen mandatperioden ut och även behålla sina platser vid kommunfullmäktige i Rättvik och i landstingsfullmäktige i Dalarna.

Om beslutet att avgå var hennes eget eller inte vill hon inte svara på, men säger att relationen till partiledningen är bra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".