Foto från en byggnad i huvudstaden Sanaa som ska ha bombats av den Saudiledda koalitionen.
1 av 3
Ett stort räddningsarbete pågår efter det misstänkta flyganfallet. Foto: MOHAMMED HUWAIS / TT
Räddningsarbetare arbetar i en byggnad i huvudstaden Sanaa som ska ha bombats av den Saudiledda koalitionen.
2 av 3
Räddningsarbetare söker efter offer i en byggnad i huvudstaden Sanaa som enligt Huthi-rebellerna ska ha bombats av den Saudiledda koalitionen. Foto: MOHAMMED HUWAIS / TT
Räddningsarbetare bär offer från en byggnad i huvudstaden Sanaa som ska ha bombats av den Saudiledda koalitionen.
3 av 3
Räddningsarbetare bär offer från en byggnad i huvudstaden Sanaa som enligt Huthi-rebellerna ska ha bombats av den Saudiledda koalitionen. Foto: MOHAMMED HUWAIS / TT

Många döda i Jemen efter misstänkt saudilett flyganfall

Attacken genomfördes av allt att döma av Saudiska stridsflyg
1:49 min

Minst 100 människor dödades i dag i Jemen när ett begravningssällskap bombades i huvudstaden Sanaa. Attacken genomfördes av allt att döma av saudiska stridsflyg. Men Saudiarabien förnekar. 

En sjö av blod, sa en räddningsarbetare, vars ohyggliga uppgift var att samla delar av människor i plastsäckar.

Folkmord. Massaker. Så löd några av kommentarerna från Jemens huvudstad Sanaa under lördagen. Begravningssällskapet bestod av flera hundra personer, många av gästerna var högt uppsatta inom houthirebellernas militär och säkerhetstjänst.

Mannen som begravdes var far till houthirebellernas inrikesminister, Jalal Al Rawishan, som uppges ha skadats allvarligt i attacken. Utöver det stora antalet döda, uppges närmare 600 människor ha skadats.

Det utdragna saudiledda bombkriget mot ett utmärglat Jemen är skamligt underrapporterat i internationella medier. Liksom Syriens inbördeskrig är Jemenkriget en del av den större regionala konflikten mellan Iran och Saudiarabien.

Saudiarabien har bombat Jemen i ett och ett halvt år, efter att de shiamuslimska houthirebellerna avsatte den internationellt erkända regeringen och presidenten Abed Rabbo Mansour Hadi flydde till Saudiarabien.

Men kriget anses framförallt ha drabbat civilbefolkningen. 3 800 civila har dödats i de saudiska bombattackerna och enligt FN har minst 9 000 jemeniter dött till följd av kriget - bland annat av svält och sjukdomar på grund av blockader som gjort bristen på mat och medicin akut. 370 000 barn i Jemen lider av akut undernäring.

Saudiarabien förnekar att man ligger bakom dagens attack, vilket lett till sarkastiska kommentarer på sociala medier där man påminner om att president Assad i Syrien också brukar förneka bombattacker.

Men alla vet att houthirebellerna inte har tillgång till stridsflyg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".