Republikaner tar avstånd från Trump

29 min

Presidentkandidaten Donald Trump och hans förnedrande och sexistiska kommentarer om kvinnor har väckt starka reaktioner. Huvudpersonen själv säger att han inte tänker ge upp. 

– Jag kommer aldrig att hoppa av, säger Trump till Wall Street Journal.

Donald Trump har under dagen också levererat flera ursäkter.

– Sedan den första avslöjande videon om Trump kom har han kommit med en skriftlig ursäkt. Och i natt kom han med en 90 sekunders video där han ber om ursäkt lite mer ingående och säger faktiskt för första gången i sin kampanj att han gjort fel, säger Sveriges Radios USA-korrespondent Agneta Furvik.

Men de 90 sekunderna vänder efter ett tag och utvecklar sig istället till ett angrepp på Bill Clinton och det Trump kallar ett övergrepp från Clintons sida och en attack på Hillary Clinton som Trump menar har möjliggjort detta.

– Så det anses vara en gisslanvideo, en inläst ursäkt. Den kallas för en gisslanvideo och jämförs med sådan som spelas av gisslan, och den tas inte på särskilt stort allvar.

Hur går då kommentarerna och reaktionerna från hans eget parti om det här?

– Det är väldigt många republikaner som fördömer hans agerande och hans ordval i hårdast möjliga ordalag, verkligen. Men de flesta fortsätter ändå formellt att stödja honom som sitt partis kandidat.

– Det finns några stycken som dragit undan sitt stöd, några kongressledamöter som själva är uppe för omval, och en handfull har nu börjat diskutera en möjlig sorti för Trump och vad som skulle kunna hända då. Till exempel att vicepresidentkandidaten Mike Pence skulle komma in i stället som första namn.

 – Det är en del som vill det. Nu skulle det innebära en enorm procedur så vi är inte alls där än. Många påpekar också att rent juridiskt handlar det om att han uppmanar till brott i form av sexuella övergrepp på kvinnor.

Pence gav under lördagskvällen ett uttalande kring Trumps kommentarer:

Som make och far tog jag illa vid mig av Donald Trumps ord och handlingar som visas i det elva år gamla videoklippet som släpptes i går. Jag accepterar inte hans uttalanden och kan inte försvara dem. Jag är tacksam över att han har uttryckt sin ånger och bett om ursäkt till det amerikanska folket

Sent på lördagskvällen sade också John McCain, tidigare republikansk presidentkandidat, att han inte kommer rösta på Trump efter den videofilm som publicerades under dagen. 

Donald Trumps uppförande denna vecka, där hans förnedrande kommentarer om kvinnor och hans skryt om sexuella övergrepp avslöjats, gör det omöjligt att fortsätta stödja honom på något vis.

Även Donald Trumps hustru Melania Trump kallade makens agerande för "oacceptabelt".

De ord som min make använde är oacceptabla och stötande för mig. Detta representerar inte den man jag känner. Han har en ledares hjärta och hjärna och jag hoppas att människor accepterar hans ursäkt, såsom jag har gjort, och fokuserar på de viktiga frågor som rör vårt land och världen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista