Afrah Nasser om attacken i Jemen: Förkrossad

3:40 min

Minst 140 människor dödades och över 500 skadades när ett begravningssällskap bombades i Jemens huvudstad Sanaa. "Jag blev förkrossad när jag hörde om dagens attack", säger jemenitiske skribenten Afrah Nasser, som bevakar utvecklingen i Jemen via sin blogg. 

– Man hör nyheten och man försöker nå sina nära och kära i Jemen och får vänta och vänta, och det här väntandet är fruktansvärt, det är så nervpåfrestande, säger Afrah Nasser.

– Sedan inser man att det är ens hemland det handlar om, det är väldigt smärtsamt att se sitt land i det här tragiskt tillståndet, säger Afrah Nasser, jemenitisk skribent som numer bor i Göteborg.

Hon bevakar utvecklingen i Jemen i synnerhet men också i Mellanöstern i allmänhet. Till slut fick hon under lördagen tag på sina släktingar i huvudstaden Sanaa.

– Det var väldigt svårt att komma fram, alla jemeniter utanför landet försökte förstås nå fram till sina släktingar, men till slut kunde jag prata med familj och tack och lov var alla okej, säger Afrah Nasser.

– Det har varit en väldig svart dag för hela huvudstaden, och jag antar att det är många familjer som sörjer någon dödad nu. Dagens attack riktades ju mot en begravning och det här kommer leda till så många fler begravningar och ingen vet om även de begravningarna kommer attackeras, säger Afrah Nasser.

Hon ser i nuläget inget större hopp om att någon form av fredssamtal skulle vara på gång i Jemen.

– Särskilt idag är det svårt att säga att jag är hoppfull. Politikerna i Jemen måste börja prioritera det nationella intresset och folkets intresse framför sina egna för att det ska bli ett slut på den här blodsutgjutelsen som just nu pågår.

– Om man ser till helheten så känns det som att bara ett mirakel skulle kunna lösa situationen i Jemen, säger Afrah Nasser.

Efter flyganfallet säger nu USA att de kommer att omedelbart inleda en utvärdering om samarbetet med den saudiledda koalitionen.

Det amerikanska samarbetet med Saudiarabien är inte en blank check, enligt Vita Huset som ser mycket allvarligt på händelsen i Jemen.

I attacken dödades minst 140 människor och över 500 skadades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista