Förslag om fem kronor för en platskasse kritiseras

1:50 min

Sverige behöver halvera konsumtionen av plastkassar till 2025, enligt ett tidigare EU-direktiv. På uppdrag av regeringen tog Naturvårdsverket i våras fram ett lagförslag som gick ut på att en plastkasse ska kosta minst fem kronor. Nu har remissvaren kommit in från organisationer och myndigheter som till vissa delar kritiserar förslaget.

Raja Korhonen som handlar mat menar att en prishöjning skulle få henne att köpa färre påsar.

– Ja då skulle jag ha tagit en egen kasse hemifrån, säger Raja Korhonen om förslaget.

Det var i våras som Naturvårdsverket lämnade förslaget till Regeringen att en plastkasse inte ska få kosta mindre än 5 kronor. Detta efter att EU slagit fast att antalet plastkassar ska minska till hälften, till år 2025.

Plastkassarna ställer nämligen till stor skada när de hamnar i natur och hav på grund av den långa nedbrytningstiden.

Men Inger Näslund på Världsnaturfonden tror inte att fem kronor per kasse kommer avskräcka konsumenterna.

– Den kostar idag redan två till tre kronor i en butik. Vi tror inte att det kommer att ändra beteendet hos människor. Däremot så skulle det ge handeln miljardbelopp i intäkter eftersom man inte satt några gränser i hur de här pengarna skulle användas, säger Inger Näslund.

I just det här ligger en stor del av kritiken mot Naturvårdsverkets förslag.

Flera organisationer och myndigheter har fått ge sina synpunkter på förslaget om fem kronor per plastkasse och en återkommande punkt är att handeln bara kommer tjäna mer pengar i stället för att pengarna satsas på miljöforskning och bättre alternativ till plasten.

Världsnaturfonden vill i stället göra som flera andra länder redan gjort. Att förbjuda plastkassen.

Hur regeringen går vidare med Naturverkets förslag återstår att se. Men för handlande Håkan Axén skulle prishöjningen i alla fall ge effekt för antalet köpta plastkassar.

– Då börjar det kännas som att man kan tjäna pengar på att tänka sig för. Då hade jag nog haft med mig en egen kasse, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista