En migrant räddas från Medelhavet av en medlem av NGO cirka 20 nautiska mil norr om Libyens kust
En migrant räddas från Medelhavet av en medlem av NGO cirka 20 nautiska mil norr om Libyens kust Foto: ARIS MESSINIS

11 000 flyktingar räddade den senaste veckan

1:54 min

Under den gångna veckan har över 11 000 migranter räddats i Medelhavet. I går kväll kom uppgiften om att åtminstone 104 personer hade förts till spanska hamnar och tidigare i veckan handlade det om ett 30-tal räddningsoperationer utanför Libyens kust.

Sedan rutten via Grekland har stängts har rapporteringen glesnat kring migranterna i Medelhavet, men många fortsätter att försöka ta sig till Europa.

– Fortsätt andas, fortsätt andas, säger en man ur räddningspersonalen till en svart man, som hänger i hans armar.

Båtarna är helt överlastade med människor och har bara bensin, som räcker ut från Libyens kust till internationellt vatten. Smugglarna kalkylerar kallt med att kustbevakning möter och tar hand om migranterna.  Men en del är uttorkade, någon gravid och på varje båt är det någon eller några som dör.   

Under den gångna veckan har över 11000 flyktingar och migranter räddats. Bara i tisdags utfördes 33 räddningsoperationer. Medelhavet ligger lugnt och väderprognosen för de kommande två veckorna är också mestadels sol och lite vind. Det passar smugglarna på att utnyttja för med höststormarna avtar båttrafiken.

I torsdags godkände FN:s säkerhetsråd att EU får fortsätta att beslagta båtar för att komma åt smugglarna. EU inledde förra hösten Operation Sophia som syftar till att dels sätta stopp för olika flyktvägar, dels komma åt brottssyndikaten bakom människosmugglingen.

Under det gångna året har 90 misstänkta smugglare gripits och 300 båtar förstörts, men nätverken bakom det hela är inte knäckta.

EU vill därför få till fler avtal som det med Turkiet, så att inga migranter kommer. EU förhandlar i dag med flera afrikanska länder om att mot biståndspengar få dem att stoppa människor från att fly vidare mot den nordafrikanska kusten. Förhandlingarna väcker oro bland människorättsaktivister, eftersom flera av de afrikanska länderna är kända för hårdföra metoder.

Men tills vidare med fint väder på Medelhavet kommer räddningsoperationerna sannolikt bli många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista