Saudiarabien under press efter Jemenbombning

1:51 min

Det har hållits en demonstration i Jemen mot gårdagens blodbad då en begravning bombades och uppemot 150 människor dödades. Bombattacken som förmodas ha genomförts av Saudiarabien, har lett till kraftiga reaktioner från både FN och USA. FN kräver en utredning, USA hotar att se över sitt stöd till Saudiarabiens krigsinsats. 

I Jemen har den förre presidenten Ali Abdullah Saleh uppmanat till mobilisering vid gränsen mot Saudiarabien. 

Med slagord mot USA och Saudiarabien, tågade tusentals jemeniter genom huvudstaden Sanaa dagen efter den blodiga bombattacken mot en begravning.

Bland de närmare 150 döda och över 500 skadade, fanns flera högt uppsatta Houthirebeller. Skulden föll omedelbart på Saudierna, de enda som har stridsflyg i området.

Saudiarabien förnekade i går kväll att man låg bakom bombningen, men efter att USA hotat med att se över sitt stöd till krigsinsatsen, lovade Saudiarabien att delta i en utredning tillsammans med amerikanska experter.

Utan att nämna Saudiarabien vid namn, sa Fn:s generalsekreteare Ban Ki Moon att varje attack mot civila är helt oacceptabel. Men det hör inte till vanligheterna att omvärlden reagerar på Saudiarabiens övergrepp mot ett av världens fattigaste länder.

Kriget är skamligt underrapporterat i internationella medier, trots att 3800 civila uppges ha dödats i de saudiska bombattackerna och ytterligare tusentals har dött av svält och sjukdomar till följd av kriget och blockaderna som lett till akut brist på mat och mediciner. 370 000 barn i Jemen uppges vara nära svält.

I en ytterligare upptrappning av det spända läget, uppmanade idag Jemens ex-president, den ökände Ali Abdullah Saleh till mobilisering vid gränsen mot Saudiarabien för att utkräva hämnd, som han sa.

Jemenkriget, är också en del av den blodiga regionala maktkampen mellan Iran och Saudiarabien. Houthirebellerna, som Saudiarabien bekämpar, tillhör en gren av shia-islam och anses få stöd av Iran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista