Agneta Furvik inför nattens presidentkandidatsdebatt

2:59 min

Efter en politisk vecka som rört upp heta känslor i USA fortsätter ikväll presidentvalskampanjen med en andra debatt mellan republikanen Donald Trump och demokraten Hillary Clinton.

Sveriges Radios korrespondent Agneta Furvik är på plats i Saint Louis i Missouri för att följa det hela.

Hur ser förväntningarna ut efter den senaste stormen kring Trump?

– Ja de är ju om möjligt ännu större än vad de var in för den första debatten. Redan då var det rekordmånga tittare, på 84 miljoner tittare bara i USA. Man tror nu att det kan bli ännu fler tittare ikväll eftersom det är i natt Donald Trump och Hillary Clinton verkligen kommer att drabba samman efter en vecka och några dygn som varit fullständigt turbulenta. Olika inspelningar har avslöjat Trump där han talar väldigt nedsättande om kvinnor, säger Agneta Furvik.  

På plats talar Agneta Furvik med Molly från Tennessee som menar att inspelningarna handlar om karaktären hos den som ska leda landet och att det är viktigt. Steven från Kentucky tror att Trump kommer misslyckas med debatten i natt och att det blir den slutgiltiga spiken i kistan för honom. 

Hur har Trumps position i hans eget parti påverkats inför debatten?

– Det stora motstånd som har funnits inom det republikanska partiet, ledningen och etablissemanget har ju förstärkts och blivit oerhört mycket tydligare. Just nu är det 16 senatorer som har sagt att de fullständigt tar avstånd från Donald Trump och inte kommer rösta på honom i valet den 8 november, säger Agneta Furvik. 

– Det är helt sensationellt att så många och så högt uppsatta förtroendevalda tar sin hand från det egna partiets presidentkandidat, fortsätter hon. 

På vilket sätt skiljer sig kvällens debatt från den första?

– Det kommer bli ett annat format, den utfrågning där osäkra väljare i form av publik får ställa sina frågor. Frågorna är naturligtvis förhandsgranskade men kan ändå komma att innehålla lite vad som helst liksom det vi kommer få höra från Donald Trump och Hillary Clinton, säger Agneta Furvik, Sveriges Radio USA-korrespondent på plats i Missouri. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista