Foto: Hendrik Schmidt/TT.
Efter Två dagars intensiv spaning greps den misstänkte i en lägenhet i Leipzigstadsdelen Paunsdorf. Foto: Hendrik Schmidt/TT.

Terrormisstänkt gripen i Tyskland

Den 22-årige syrier som i helgen jagats i Tyskland greps i natt i Leipzig i östra Tyskland.

Det meddelade polisen i delstaten Sachsen i morse på Twitter.

Mannen, en flykting från Syrien som kom till Tyskland i fjol, misstänks ha planerat ett "islamistiskt motiverat" terrorattentat, sade åklagare i går.

22-åringen greps i Leipzig-stadsdelen Paunsdorf i en syriers lägenhet.

Enligt nyhetsmagasinet Der Spiegel hade han under kvällen kontaktat landsmannen på Leipzigs centralstation och bett att få sova över. 

Polisen hittade den misstänkte bunden i lägenheten.

Under helgen genomfördes ett antal polisinsatser i Chemnitz, drygt åtta mil sydost om Leipzig.

Flera personer som tros ha kopplingar till 22-åringen greps och polisen hittade även "högst brisanta" sprängämnen i en lägenhet där den misstänkte hade vistats.  

22-åringen ska ha haft kontakter till terrororganisationen Islamiska Staten (IS) via internet. Enligt tyska medier hade flygplatser i huvudstaden Berlin utpekats som möjliga terrormål.

Det är andra gången på kort tid som terrormisstänkta som har kommit till Tyskland som asylsökande grips i Tyskland. 

Så sent som i september greps tre män i norra Tyskland, misstänkta att vara en del av en terrorcell med anknytning till IS.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".