Dalia Grybauskaite. Foto: Petras Malukas/TT.
Litauens president Dalia Grybauskaite på valdagen. Foto: Petras Malukas/TT.

Oppositionen går mot valseger i Litauen

Presidenten: Folk röstade tydligt för förändring
1:20 min

I Litauen blev två oppositionspartier, bondepartiet och kristdemokraterna, stora vinnare i gårdagens parlamentsval, vilket kan innebära slutet för socialdemokraternas styre av landet. Men ännu återstår en valomgång.

En klar protest mot den sittande regeringen i Litauen verkar söndagens val ha blivit.

Det blev som många väntat sig mittenpartiet, Litauiska Unionen för Bönder och Gröna, som samlade flest röster, 22 procent i den här första omgången.

Därefter kom ett annat oppositionsparti, kristdemokratiska Hemlandsunionen på 20,5 procent.

Socialdemokraterna, som lett en vänster-liberal koalition de senaste fyra åren, tappade röster från 18 ner till 15 procent.

Ett annat regeringsparti, Arbetarpartiet, riskerar att helt åka ur parlamentet.

Men än är valet inte helt färdigt, en ytterligare omgång om två veckor ska avgöra mandaten i några av landets valkretsar, och under tiden väntas hårda förhandlingar om hur en eventuell koalition kan se ut efter det.

Den sittande regeringen har varit hårt ansatt av bland annat fackföreningarna för sin ekonomiska politik med fokus på att skapa jobb genom att underlätta för arbetsgivare att anställa och sparka folk.

Där har oppositionen på sistone fått draghjälp av Litauens president Dalia Grybauskaite, som nyligen lade in sitt veto mot en ny arbetslagstiftning.

Hon har även idag varit ute och kommenterat de första valresultaten med att säga att "folk tydligt röstade för en förändring".

Den 23 oktober hålls den andra valomgången i Litauen.

Mer om Litauen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".