Egyptens ambassadör i Irak har mördats

Egyptens ambassadör i Irak som kidnappades i förra veckan har dödats. Det beskedet gav på torsdagen en grupp som tillhör al-Qaida i Irak. Uppgiften bekräftas av den egyptiska regeringen.

Det var på gruppens hemsida på internet som beskedet gavs.

– Vi al-Qaida i Irak vill meddela att Guds straff har utförts mot den otrogne ambassadören från Egypten. Guds fiende, det här din bestraffning i det här livet.

Några fler detaljer kring mordet av den blivande ambassadören, gavs inte.

Texten på internet kommer från gruppen som leds av Abu Musab al-Zarqawi och som beskrivs som al-Qaidas ledare i Irak.

Det här är första gången som en diplomat mördas av sina kidnappare.

Många utlänningar har kidnappats i Irak det senaste året, en del av rebellgrupper med olika politiska krav, andra av kriminella grupper som har krävt lösensummor.

Till exempel har en egyptisk diplomat kidnappats tidigare. Det var förra året, men då släpptes diplomaten efter några dagar.

Flera attentat har hela juli riktats mot arabiska diplomater i Irak. Både Bahrains och Pakistans högsta diplomater har till exempel blivit beskjutna.

Syftet är att skrämma och avskräcka muslimska länder att utöka sina relationer med den irakiska regeringen som framför allt utgörs av kurder och shiamuslimer. al-Qaidaledaren al-Zarqawi är sunnimuslim, och sunnimuslimerna har idag inte det inflytande över den irakiska politiken som många sunnimuslimer kräver.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se