Lars Leijonborg under den tysta minuten för terroroffren i London.

Leijonborg: Polis och militär måste samarbeta mot terrorismen

När det var folkpartiledaren Lars Leijonborgs tur att tala i Almedalen i Visby på torsdagskvällen ägnade han hela sitt tal åt terrorattentaten i London och kampen mot terrorismen.

Lars Leijonborg inledde sitt tal med att be publiken att resa sig och hedra offren i London med en tyst minut.

Scenen var befriad från de vanliga banderollerna med politiska slagord. Fonden bakom folkpartiledaren var i stället täckt av den brittiska flaggan, omgiven av två svenska flaggor.

”Islam står för fred”
Lars Leijonborg konstaterade att det fortfarande var okänt vilka som ligger bakom terrorattacken, men gjorde en markering under publikens applåder.

– Islam är en fredens religion. Islam är en försoningens religion. Det är viktigt att säga en sådan här kväll att dessa feltänkande galningar inte representerar sin religion om de nu skulle vara muslimer.

Folkpartiledaren sa att det krävs mer av Sverige för att bekämpa terrorism, utökade befogenheter för polisen till exempel.

Samarbete mellan polis och militär
Han tycker att många svenskar är häpnadsväckande naiva i sin syn på terrorismen, som han sa planeras och finansieras också i Sverige.

Lars Leijonborg efterlyste besked från regeringen om att polis och militär ska kunna samarbeta i terroristbekämpning i framtiden.

– Det finns i Sverige en beröringsångest mellan militär och polis som vi i tjugohundratalets realitet inte har råd med.

Inger Arenander, Visby
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista