Rösträkning i ett vallokal i Tbilisi. Foto: Vano Shlamov/TT.
Rösträkning i ett vallokal i Tbilisi. Foto: Vano Shlamov/TT.

Regeringsblocket behåller makten efter valet i Georgien

Internationella valobservatörer är kritiska
1:32 min

Regeringsblocket behåller makten i Georgien. Det står klart när resultatet nästan helt räknats. Men osäkerheten består eftersom största oppositionspartiet överväger en bojkott.

Det georgiska valsystemet är komplicerat.

Hälften av 150 platser i parlamentet tillsätts från partiresultat, resten från personval.

Personvalen kräver mer än hälften av rösterna för att inte det ska bli en andra valomgång. I flera av valkretsarna kommer det krävas en andra valomgång inom två veckor.

Redan på valkvällen firade Georgiska Drömmen sin seger, baserad på vallokalsundersökningar.

Det kritiserades av internationella valobservatörer från OSSE.

De kritiserar också våldet som förekommit inför och på själva valdagen. En vallokal angreps av en mobb, även observatörer blev misshandlade där.

Men ändå får valet godkänt, som ett steg i Georgiens demokratiska process.

Georgiska drömmen kommer behålla sin regeringsposition (49 procent), det enda som återstår är om de får tillräcklig majoritet för att på egen hand ändra grundlagen.

Om trean i valet, de öppet proryska Patrioterna, når över fem procent spelar det ingen roll, de väntas rösta med Georgiska drömmen.

Största oppositionspartiet Förenade Nationella Rörelsen, UNM (27 procent), protesterar mot resultatet och överväger en bojkott av parlamentet, men avvaktar det fullständiga resultatet.

Redan under valkvällen demonstrerade partiet utanför valkommissionen.

Enligt OSSE:s valobservatörer fanns en obalans till regeringens fördel, utmanarna i UNM fick en tiondel i finansiellt stöd jämfört med Georgiska drömmen och då är inte partigrundaren Bidzina Ivanisjvilis miljarder inräknade.

Mer om Georgien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".