Hjärt-lungräddning.
1 av 2
Andreas Claesson, projektledare på HLR-rådet visar hjärt-lungräddning med hjärtstartare. Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio.
Hjärt-lungräddning.
2 av 2
Andreas Claesson, projektledare på HLR-rådet visar hjärt-lungräddning med hjärtstartare. Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio.

Publika hjärtstartare används sällan

1:52 min

Antalet hjärtstartare som finns placerade på publika platser i Sverige har ökat stort de senaste åren. Men de används sällan trots att tidiga insatser är det absolut viktigaste för att fler ska överleva ett hjärtstopp. Det visar siffror från Hjärtlungräddningsrådet.

– Det kan vara att man inte känner till var de finns - att de inte är registrerade i de svenska hjärtstartarregistret - eller att de är registrerade men att de är inlåsta efter kontorstid. Så tillgängligheten är ett bekymmer plus medvetenheten om att de är enkla att använda, säger Andreas Claesson, projektledare på HLR-rådet.

Andreas Claesson visar hur en hjärtstartare fungerar. En liten låda som ger tydliga instruktioner om hur du ska göra.

Antalet hjärtstartare i samhället har de senaste åren ökat stort. Totalt i landet finns idag över 20 000 registrerade hjärtstartare. Men de används sällan.

Okunskap om hur de fungerar, var de finns, men också att de är inlåsta efter kontorstid är några av orsakerna.

Den senaste sammanställningen över allmänhetens användning visar att i Stockholmsområdet så fanns det 5 000 hjärtstartare  2012.

Men trots att det inträffar i snitt 1 000 hjärtstopp på ett år så användes de publika hjärtstartarna bara 15 gånger -  trots att tidiga insatser är det absolut viktigaste för att överleva ett hjärtstopp.

– Det är väldigt synd att man inte använder en hjärtstartare som finns i närheten för alternativet är att vänta in ambulansens hjärtstartare och det vet vi tar ungefär i snitt 13 - 14 min.

– Och om man väntar på ambulansens hjärtstartare så överlever ungefär 11 procent. Det vet vi från det svenska hjärt-lung-räddningsregistret. Men chansen att överleva om man använder en lokal hjärtstartare är uppemot 70 procent. Så det är stor skillnad, säger Andreas Claesson på HLR-rådet.

För Hjärtlungräddningsrådet handlar det nu om att ytterligare sprida informationen om vikten av hjärt-lungräddning och i veckan lanseras bland annat nya enklare utbildningsprogram, som förhoppningsvis ska nå ännu fler.

– Det finns en stor trygghet i kunskap och vi har enkla material som kan stötta detta, säger Andreas Claesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista