Paul Ryan drar tillbaka sitt stöd för Trump

2:56 min

Representanthusets republikanske talman Paul Ryan kommer inte att kampanja för Donald Trump fram till valet. Beskedet kom efter debatten gårdagens debatt.

Kort efter fredagens avslöjande om Trumps sexistiska och kvinnoförnedrande uttalanden, förklarade Ryan att han är "äcklad" över Trumps kvinnosyn.

På måndagen höll han ett snabbinkallat telefonmöte med de republikanska ledamöterna i representanthuset. Han förklarade sedan att han inte kommer att "försvara Trump eller kampanja för honom under de kommande 30 dagarna".

Ryans fokus kommer i stället vara att skydda den republikanska majoriteten i kongressen.

– Ryan och partiledningen tror därför enligt uppgift att Trump inte har någon chans att vinna presidentvalet. Därför vill republikanska ledningen satsa allt på att partiet behåller majoriteten i kongressen, säger Ekots USA-korrespondent Agneta Furuvik.

Donald Trump var inte sen med att ge Paul Ryan svar på tal.

"Paul Ryan borde ägna sig mer åt att balansera budgeten, jobben och den illegala invandringen, och inte slösa sin tid på att bekämpa den republikanske kandidaten" skriver Donald Trump på Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista