FN-patrull
1 av 2
FN-styrkor patrullerar Timbuktu. Foto: Baba Ahmed/TT.
Stadsbild
2 av 2
Folkliv i Timbuktu i Mali. Foto: Henrik Montgomery/TT

Attack mot svenska FN-soldater i Mali

I västafrikanska Mali har en svensk FN-patrull utsatts för en självmordsbombare. Attacken skedde igår kväll på måndagskvällen.Inga svenska soldater skadades vid incidenten.Den inblandade personalen tas nu omhand av förbandet.

– Det viktigaste för oss just nu är att vi inte har någon svensk personal som är skadad, säger Tony Remes, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten, till TT. 

Enligt de uppgifter som har nått Försvarsmakten var det bara svenskar i patrullen. Det har inte framkommit någon information om andra skadade i attacken. Personalen tas omhand av personal på plats. 

Det är ännu oklart hur många personer som ingick i patrullen.  

– Förbandet har rutiner om olika saker ska hända. Någon form av kristeam tar hand om personalen, säger Tony Remes.  

Den svenska underrättelsestyrkan i Mali är en del av FN:s fredsbevarande insats.  

FN-operationen Minusma ansvarar formellt för säkerheten i Mali sedan den 1 juli 2013 - kort efter att en fredsplan antogs.  

Den finns på plats för att skydda civila, stödja nationell försoning, stödja återupprättandet av den maliska statens kontroll och stödja uppfyllandet av fredsavtalet från 2015. 

Sverige bidrar med cirka 250 personer i ett underrättelseförband.  

Styrkan finns på Camp Nobel som ligger utanför Timbuktu, ungefär 70 mil norr om huvudstaden Bamako.  

För en vecka sedan dödades en FN-soldat från Tchad och åtta andra skadades i en attack mot ett FN-läger i nordöstra Mali när deras läger besköts med granateld.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".