Skugga och högsta domstolen.
Foto: TT.

HD skärper straff för uppmärksammad våldtäkt

Justitieråd Stefan Johansson om fallet
1:00 min

Hovrätten ansåg inte att våldtäkten var grov, eftersom männen turades om att våldta kvinnan. Högsta domstolen gör nu en annan bedömning.

I mars 2015 våldtog två män en kvinna i en bil i Halland. En av männen har polisen inte lyckats gripa. Den andra dömdes i tingsrätten till grov våldtäkt. 

Hovrätten ändrade domen till lindrigare våldtäkt av normalgraden. Detta eftersom hovrätten inte ansåg att de två männen agerat i så pass mycket samförstånd under övergreppen att våldtäkten skulle betraktas som grov.

Hovrätten skrev i sin dom från i mars i år:

"NN har vid brottet inte utövat sådant våld, hot eller på annat sätt visat sådan särskild hänsynslöshet att brottet på de grunderna ska bedömas som grovt. Den omständighet som i detta fall främst talar för att brottet ska bedömas som grovt är att det var två gärningsmän inblandade. Det var dock när NN stannat bilen som de allvarligaste delarna av övergreppen ägde rum. Målsäganden uppfattade det som att NN då var ensam med henne och att den andre mannen hade lämnat bilen. Den andre mannen deltog alltså just då inte i övergreppet. Inte heller deltog NN när den andre mannen hade samlag med målsäganden."

Riksåklagaren överklagade domen och idag skärper Högsta domstolen straffet till fem års fängelse, och bedömer våldtäkten som grov.

I straffet ingår även ett narkotikabrott. Endast den grova våldtäkten är värd fängelse i fyra år och åtta månader, enligt Högsta domstolen.

– Högsta domstolen pekar på att lagstiftningen inte kräver att man hjälper varandra eller agerat tillsammans. Utan det är det faktum att två personer som begått sexuella övergrepp mot personen som gör att brottet är grovt. Då spelar det ingen roll om de två samtidigt utsätter offret för övergreppen, eller om de gör var förs sig, säger justitieråd Stefan Johansson till Ekot.

Högsta domstolen skriver i domen: "Både NN och den andre mannen har hela tiden befunnit sig i händelsernas omedelbara närhet. Genom att fler än en person på detta sätt har förgripit sig på målsäganden och med hänsyn till omständigheterna i övrigt ska NN – som handlat uppsåtligen – dömas för grov våldtäkt."

Gärningsmannen förnekar brott. Han har i utredningen medgett att han haft samlag med kvinnan, men hävdar att det har skett med hennes samtycke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".