Galaxy-stopp: Väldigt ovanligt

1:27 min

Produktionen av Samsung Galaxy Note 7 har helt och hållet stoppats.

"Jag har inte sett något liknande", säger Bengt Nordström, vd på konsultbolaget Northstream.

Bengt Nordström säger att produktionsstoppet är ovanligt:

– Det är väldigt allvarligt när en telefon börjar brinna, när man återkallat den och den fortfarande har det här problemet. Det kan jag inte minnas tidigare från telefonhistorien, säger han till Ekot.

Tidigare under tisdagen meddelade Samsung att konsumenternas säkerhet är bolagets "främsta prioritet":

"Vi har nått ett slutgiltigt beslut om att stoppa produktionen av Galaxy Note 7s", står det i ett uttalande enligt AFP.

Amerikanska myndigheter har utfärdat en varning att mobilen kan vara farlig för konsumenterna efter rapporter om att även de ersättningsmobiler elektronikjätten började leverera nyligen har fattat eld.

Samsung stoppade försäljningen av Galaxy Note 7 en andra gång innan beslutet om ett produktionsstopp, och slutar därmed också att byta ut redan köpta exemplar av den nya mobiltelefonen.

Därmed blir det tomt högst upp i Samsungs mobilutbud tills nästa lyxtelefon kommer – kanske i början av nästa år.

För Samsungs mobilenhet är det naturligtvis katastrof. Den uteblivna försäljningen kan enligt analytiker beräknas till 17 miljarder USA-dollar (147,5 miljarder kronsamsung or), rapporterar Reuters.

Alla användare som har en original-Galaxy Note 7 eller en ersättningsmobil uppmanas att stänga av den och sluta att använda den.

Tisdagens besked kommer lite mer en än månad efter det att Samsung återkallade 2,5 miljoner exemplar globalt på grund av att flera av dem börjat brinna, och är det första formella erkännandet av misstankar om säkerhetsbrister i även ersättningsmobilerna. På måndagen medgav elektronikjätten att volymerna i produktionen "justerats".

"Vi håller på att justera produktionsvolymerna för att förbättra kvalitetskontrollen och möjliggöra grundliga undersökningar", uppgav bolaget då.

Förra veckan fick ett flygplan evakueras sedan en Galaxy Note 7 börjat ryka i planet. Familjen som ägde mobilen uppgav att telefonen var en ersättningstelefon som Samsung har sagt använder säkra batterier.

I Sverige hann försäljningen av Galaxy Note 7 inte påbörjas innan företaget återkallade de 2,5 miljoner exemplaren som redan sålts.