Syed Latif med moln och himmel bakom sig
Syed Latif har fått jobb i Hörby. Foto: Emil Langvad/TT

Vändningen: Syed Latif får bo i Sverige

"Jag vill tacka alla"
1:10 min

Efter fem månaders utvisning till Bangladesh har Syed Latif på nytt fått möjligheten att bo och arbeta i Sverige.

Syed Latifs fall väckte kritik och känslor eftersom anledningen till att han utvisades var att hans jobb utannonserades på fel sätt.

– Jag känner mig jätteglad. Jag kommer tillbaka, jag ska börja jobba, jag ska komma till mina vänner, mitt språkkafé och allting. Absolut, jag är jätteglad, men också samtidigt, jag måste lämna familjen här.

Syed Latifs besked möttes av gratulationer i sociala medier från över 100 personer i Sverige som följt hans fall från det att han fick besked om utvisning till att han nu, fem månader senare får återvända tillbaka med ett nytt jobb och 2-årigt arbetstillstånd som går att förlänga.

Anledningen till att hans fall har väckt så mycket känslor är att han under sina sex år här hade lärt sig svenska, läst på universitet och sen skaffat sig ett jobb i Malmö. Men, i maj blev han utvisad eftersom hans tjänst hade utannonserades på fel sätt.

Han fick jobbet via Linkedin, som är en av världens största jobbförmedlingssajter, men Migrationsdomstolen slog ändå fast att sajten inte var tillräckligt synlig för medborgare inom EU och EES samt Schweiz, enligt regeln om företrädesrätt.

Kort sagt: Hade Syed Latif istället sökt jobbet via Arbetsförmedlingens platsbank, så hade tjänsten automatiskt blivit synlig i den europeiska platsbanken Eures och han hade fått stanna. Men, som Ekot rapporterat, ansåg bland annat svenska politiker över partigränserna att reglerna hade tolkats fel.

Centerpartisten och EU-parlamentarikern Fredrick Federley fick EU-kommissionen att ta upp frågan kring regler för arbetskraftsinvandring. Syed Latif själv tyckte att domen var orättvis och försökte överklaga till en högre instans, men allt slutade ändå med att han fick åka hem till Bangladesh för nästan exakt fem månader sen.

Inom några veckor kommer Syed Latif kunna återvända då han har erbjudits jobb som redovisningsekonom i Hörby, en tjänst som han såg till att söka via Arbetsförmedlingen den här gången.

– Jag känner bra, men samtidigt måste jag lämna familjen här, jag känner mig lite ledsen. Min bror och brorsbarn, men jag är glad att komma tillbaka till Sverige.

Vad tänker du om allt det stöd du har fått i det här fallet här från Sverige?

– Jag vill tacka alla, de har gjort jättemycket för mig. I can´t express my feelings.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".