Obama om att skicka människa till mars
Obama om att skicka människa till mars Foto: TT

Obama: Amerika ska ta ett jättekliv till Mars

USA:s president Barack Obama lovar nu att människor ska sändas till planeten Mars. Det ska ske senast under 2030-talet, enligt presidenten.

Det är i en krönika på nyhetsbolaget CNN:s hemsida som Barack Obama presenterar sina visioner och löften för USA:s kommande satsning i rymden.

Han säger att målet ska nås genom samarbete mellan staten och det privata näringslivet.

Under 2030-talet ska det vara möjligt för människor att resa till Mars och därefter återvända till jorden. Längre fram ska det också vara möjligt för människor att stanna under en längre tid på vår grannplanet, enligt Barack Obama.

”Att ta oss dit kommer att kräva ett jättekliv”, skriver presidenten med en hänsyftning till astronauten Neil Armstrong. När han landade som den första människan på månen 1969 sa han att det var ”Ett litet steg för en människa men ett jättekliv för mänskligheten”.

Barack Obama säger att USA:s ledarskap inom utforskandet av rymden kommer att leda till stora framsteg inom vetenskapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".