Andrenise Piérre miste sitt hem när orkanen Matthew drog fram över Haiti.
Andrenise Piérre miste sitt hem när orkanen Matthew drog fram över Haiti. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.

Ekots utsände i Haiti: Oerhört stor förstörelse

Tusentals har skadats och minst 372 har dödats
1:27 min

Över en miljon har drabbats och hundratals har dödats av orkanen Matthews framfart. Ekots korrespondent rapporterar från förödelsen i Haiti, där många förlorat sina hem, el, vatten och mediciner saknas och en koleraepidemi hotar.

I Studio Ett rapporterar Ekots globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff från Point Sable, utanför staden Port-Salut, i sydvästra Haiti. 

– Nu är allting förstört. Det ligger bara en massa bråte här på stranden. Många hus är förstörda. Jag har pratat med flera boende här, både fiskare som blivit av med sina båtar och nät som spolats iväg eller ligger under sanden, men också människor som förlorat sina hus, berättar han.

– Antingen har husen blåst omkull eller så har stora träd eller telefon- och elstolpar fallit på dem eller så tog vågorna dem. En del personer har också förlorat anhöriga. 

Tusentals har skadats och minst 372 har dödats i orkanen. Enligt FN är 1,4 miljoner människor i behov av nödhjälp.

FN-chefen Ban Ki-Moon beskriver det som att städer och byar nästan helt försvunnit från kartan. Andra har liknat förödelsen vid scener efter atombombsnedlag.

– Nu när jag kommit till Port-Salut så förstår jag vad man menar. Det är så oerhört stor förstörelse, så väldigt många hus som det inte finns någonting kvar av.

– Folk har inte mat, de har inte dricksvatten, säger Johan Bergendorff.

Flera sjukhus har varken el, vatten, smärtstillande medel eller antibiotika. Samtidigt hotar en koleraepidemi. Världshälsoorganisationen WHO ska nu skicka en miljon doser koleravaccin till Haiti.

– Det kommer in massiv hjälp från många hjälporganisationer. Det är bara svårt att nå ut med den tillräckligt fort, säger Johan Bergendorff.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".