Trump i fullt krig med sitt parti

1:40 min

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump är nu i fullt krig med sitt parti. I en serie utfall på Twitter under dagen angriper han partiets högsta politiska ledning och skriver att han ska visa de illojala republikanerna hur man vinner val.

"Det är så skönt att att mina bojor har lyfts. Nu kan jag slåss för Amerika som jag vill", skriver Donald Trump, som visserligen varit svår för republikanerna att tygla tidigare, men som nu släpper alla försök att vara partiledningen till lags.

Offentliggörandet av de grovt sexistiska uttalanden som Trump gjorde för elva år sedan har lett till en galopperande kris i det republikanska partiet, med nya avsnitt varje dag.

Allt fler republikanska politiker tänker inte rösta på sin egen kandidat längre. Partiets högste politiker, talmannen i representanthuset Paul Ryan, sade igår att han inte tänker försvara Trump längre eller kampanja för honom.

I dag öste Donald Trump sin vrede över Ryan på Twitter:

"Han är mycket svag och ineffektiv och hans illojalitet gör ledamöterna galna.


Ryan och andra ger noll stöd, fast jag vann debatten, skriver Trump med utropstecken. Illojala republikaner är mycket svårare att hantera än skurkaktiga Hillary, men jag ska nog visa dem hur man vinner", är några av hans tweets.

 

Trump angriper också den tidigare presidentkandidaten John McCain för att först tigga om hans stöd, sedan droppa honom för omklädningsrumskommentarer, som Trump kallar sina sexistiska uttalanden.

 

Kongressledamöter som redan tidigare såg sina egna val hotade av Trumps nu fallande opinionsstöd har partisanktion att klippa banden med honom om de vill och allt fler inifrån det splittrade partiet tycks räkna med att Donald Trump inte längre har en chans att vinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista