Oljepriset har gått upp kraftigt.
Oljepriset har gått upp kraftigt. Foto: Hasan Jamali/AP

Oljepriset stiger med Putins hjälp

Oljekartellen har bytt strategi
1:54 min

Oljepriset har gått upp kraftigt sedan Rysslands president Vladimir Putin sagt att Ryssland kan tänka sig att begränsa produktionen för att göra gemensam sak med Opec.

Ryssland är liksom flera OPEC-länder ekonomiskt pressat, säger Sean Cronin, analytiker på Argus i London:

– De behöver ökade intäkter, både den ryska staten och de ryska oljebolagen. Frågan är ifall det kommer att löna sig att byta strategi.

Opecs möte i Alger för två veckor sedan ses som en vändpunkt. I nästan två år har Opec pumpat upp olja i en omfattning som dränkt marknaden och därmed sänkt priset. Opecs syfte har varit att försvara sina marknadsandelar.

Men i Alger bestämde kartellen sig för att ändra strategin och fokusera på priset. Medlemmarna satte ett tak för produktionen, som ska genomföras vid mötet i november.

Den senaste statistiken visar nu att flera medlemmar har ökat sin produktion i september, liksom storproducenten Ryssland. Ändå har oljepriset gått upp kraftigt sedan mötet.

– Det beror mer på psykologi än någon verklig förändring, säger Sean Cronin.

På det pågående oljemötet i Istanbul sa president Vladimir Putin att Ryssland kan tänka sig att göra gemensam sak med Opec och därmed frysa produktion.

Reaktionen kom direkt. Världsmarknadspriset på olja tog ytterligare ett skutt upp. Men frågan är ifall Ryssland fullföljer sitt löfte till Opec-länderna.

Historiskt har Ryssland hoppat av liknande utfästelser flera gånger tidigare och Sean Cronin räknar upp flera tillfällen.

Statistiken från IEA, Internationella Energirådet, visar också att antalet oljeriggar i USA har ökat de senaste månaderna. Det försvårar för Opec, även med stöd från Ryssland, att styra marknaden i syfte att få tillbaka priset på den nivå som oljeministrar med sinande statskassor i dag drömmer om - 70 till 80 dollar per fat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".