Ericssons vd Jan Frykhammar
Ericssons vd Jan Frykhammar. Foto: Maja Suslin/TT

Ericssons vinstvarnar – rasar på börsen

Ekonomiekots chef: Läget är mycket allvarligt
1:25 min

Ericssonaktien rasade med över 15 procent direkt när Stockholmsbörsen öppnade.

Peter Bjurbo, Ekot: Det här är en direktrapport om Ericssons ras när Stockholmsbörsen öppnade.

09:12, 12 October 2016

Peter Bjurbo, Ekot: Tredje kvartalets resultat är betydligt lägre än vad vi väntat oss, och avviker från vad vi tidigare har kommunicerat när det gäller marknadsutvecklingen, säger Ericssons tillförordnade vd Jan Frykhammar under en telefonkonferens om vinstvarningen.

09:12, 12 October 2016

Peter Bjurbo, Ekot: Efter andra kvartalet räknade Ericsson med att den negativa försäljningstrenden och marknadsmixen väntades fortsätta under andra halvåret.
-Men vad vi ser nu är att de här negativa industritrenderna har accelererat ytterligare, skriver TT.

09:13, 12 October 2016

Peter Bjurbo, Ekot: När börsen öppnade i Stockholm på onsdagsmorgonen rasade Ericssonaktien med över 15 procent.

09:15, 12 October 2016

Peter Bjurbo, Ekot: Prognoserna och förväntningarna som är satta på Ericsson inför rapporten var lågt ställda, riktigt lågt ställda till och med. Att man skulle överraska på den negativa sidan, det kommer som en rejäl överraskning för mig. Framför allt när det är så pass mycket

09:17, 12 October 2016

Peter Bjurbo, Ekot: Nordnets sparekonom Joakim Bornold, som följt Ericsson under en längre tid, säger till TT att prognoserna och förväntningarna som är satta på Ericsson inför rapporten var lågt ställda, riktigt lågt ställda till och med. Att man skulle överraska på den negativa sidan, det kommer som en rejäl överraskning för mig.

09:18, 12 October 2016

Peter Bjurbo, Ekot: Ericsson skriver i ett pressmeddelande att resultatet för tredje kvartalet 2016 kommer bli betydligt lägre än bolagets förväntningar. De negativa industritrenderna från första halvåret 2016 har fördjupats, vilket påverkar resultatet för det tredje kvartalet 2016, primärt inom segment Networks, enligt Ericssons pressmeddelande.

09:19, 12 October 2016

Peter Bjurbo, Ekot: Jan Frykhammar, vd säger i pressmeddelandet att resultat är väsentligt lägre än vi förutsett och avviker från vad vi tidigare kommunicerat kring marknadsutveckling, med ett svagt slut på kvartalet.

09:21, 12 October 2016

Peter Bjurbo, Ekot: De negativa industritrenderna har fördjupats och primärt påverkat segmentet Networks. Trots fortsatt genomförande av vårt kostnads-besparingsprogram har detta inte kompenserat för lägre försäljning och bruttomarginal, säger Jan Frykhammar.

09:24, 12 October 2016

Peter Bjurbo, Ekot: En fullständig kvartalsrapport kommer offentliggöras den 21 oktober.

09:25, 12 October 2016

Peter Bjurbo, Ekot: Ekots Anders Billing säger som förklaring till att Ericsson inte berättade något om detta under pressträffen förra veckan att bolaget vill berätta en sak i taget.

09:27, 12 October 2016

Peter Bjurbo, Ekot: Mats Sjödin, telekomanalytiker säger att det är inte lyckat att det är vikarier som nu styr Ericsson. Det är därför en villervalla i bolaget, säger Mats Sjödin. Det finns inget tydligt ledarskap i Ericsson, säger Sjödin.

09:28, 12 October 2016

Peter Bjurbo, Ekot: Mats Sjödin telekomanalytiker säger att förtroendet för Ericsson påverkas negativt. Det här är den värsta krisen för Ericsson sedan början av 2000-talet, menar Mats Sjödin.

09:32, 12 October 2016

Cecilia: Jag tycker media har anledning att vara självkritiska. Om Ericsson hade fått ta i en fråga i taget utan att krishantera medias utspel kanske inte denna "villervalla" hade uppkommit - eller i vart fall varit så stor. Och så är väl frågan om det är inte varit väl många superlativ i allas beskrivningar. En vinstvarning är kanske inte heller en dödsdom - utan mer en hygienfråga. Damned if you do, damned if you don't!

09:33, 12 October 2016

Peter Bjurbo, Ekot: Ekots Anders Billing säger att frågan måste ställas om Ericsson även behöver byta ut personer i styrelsen.

09:35, 12 October 2016

Cecilia: Återigen så var det media som jagade ministern tills han ställde frågor offentligt till Ericsson. SR måste vara korrekta i sin historiebeskrivning.

09:37, 12 October 2016

Peter Bjurbo, Ekot: På frågan om det även kan bli ytterligare åtgärder i Sverige, utöver de dramatiska neddragningar som presenterades nyligen, svarar Frykhammar att den plan som då presenterades är den som ledningen nu arbetar efter och utför, enligt TT.

09:42, 12 October 2016

Peter Bjurbo, Ekot: Vi upprepar att Ericsson vinstvarnar och att aktien dök med drygt 15 procent när Stockholmsbörsen idag. Föräsljningen minskade med 14 procent jämfört med samma kvartal föregående år.

09:46, 12 October 2016

Peter Bjurbo, Ekot: Det är värre än väntat, säger Ekots Anders Billing och det understryker behovet av en ordinarie vd.

09:47, 12 October 2016

Peter Bjurbo, Ekot: Därmed avslutar vi direktrapporteringen om Ericssons vinstvarning. Tack för att ni hängde med!

09:52, 12 October 2016

Ericsson meddelar att resultatet för tredje kvartalet blir betydligt lägre än väntat sedan försäljningen rasat med 14 procent.

Rörelseresultatet minskade till 0,3 miljarder kronor, att jämföra med 5,1 miljarder kronor motsvarande period i fjol, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Vårt resultat är väsentligt lägre än vi förutsett och avviker från vad vi tidigare kommunicerat kring marknadsutveckling, med ett svagt slut på kvartalet, skriver vd Jan Frykhammar i en kommentar.

– De negativa industritrenderna har fördjupats och primärt påverkat segmentet Networks. Trots fortsatt genomförande av vårt kostnadsbesparingsprogram har detta inte kompenserat för lägre försäljning och bruttomarginal, fortsätter han.

Försäljningen inom Networks sjönk med 19 procent. Den fullständiga kvartalsrapporten kommer den 21 oktober.

– Ett sånt här preliminärt resultat är alltid en överraskning. Samtidigt har funnits tecken en längre tid. Kursen har gått dåligt på marknaden och man har varit orolig, säger Anders Billing, chef på Ekonomiekot. 

Bara häromveckan varslade Ericsson 3 000 anställda i Sverige. Frågan är om företaget kommer att vidta ytterligare åtgärder efter det här beskedet.

– Ericssons ordförande sa i Ekot förra veckan att han trodde att det skulle räcka. Men vi får se. Det här bådar inte gott, säger Anders Billing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".